Valplattform 2014

Skärmavbild 2014-08-13 kl. 14.40.56Click here for english

KNEGARKAMPANJEN STÅR FÖR HANDLING

• Vi drev protesterna mot akutkirurgins nedläggning
• Med gruvfacket och Hyresgästföreningen fick vi LKAB att bygga bostäder
• Vi stod upp för kvinnorna mot människohandeln bakom strippklubben
• Vi krävde och fick ”nattis” med personalen i barnomsorgen
• Vi försvarade de 20 gruvarbetare som fick lämna sina anställningar 2013

Knegarkampanjen jobbar osjälviskt för en levande stad och värdiga arbetsvillkor. Vi är aktiva 365 dagar varje år och inte bara i valtider. Vi är Kirunas mest aktiva politiska kraft.

Vi litar mer på väljarna än på gruvbolag, kommunledningar och fackbasar. Knegarkampanjen är folkrörelsernas röst och tar ställning för medlemmarna. Vi är motståndare till all toppstyrning.

Vi står för solidaritet och medkänsla. För att nå enighet måste vi ta hand om dem som hamnar utanför. Arbetarrörelsen måste ta ansvar för arbetslösa, sjuka och invandrade.

Gruvbolagen styr och ställer med politiker, journalister och förtroendevalda. Kiruna behöver en självständig röst. Knegarkampanjen är inte till salu.

Här presenterar vi 10 krav för en levande stad och värdiga arbetsvillkor. Vi ställer upp till val i Kiruna kommun och Norrbottens landsting. Kom ihåg att du kan rösta på olika alternativ i riksdag, landsting och kommun.

En röst på knegarna är aldrig bortkastad – kom med och bygg framtidens arbetarrörelse!

10 KRAV FÖR EN LEVANDE STAD OCH VÄRDIGA ARBETSVILLKOR

1. Stadsflytten måste fullföljas
Knegarkampanjen är garantin för att stadsflytten ska fullföljas. Vi punktmarkerar kommunledningen och avslöjar allt som missgynnar kirunaborna. Vi kommer att lägga fokus på:

► Nybyggda bostäder med höjd standard utan ökade kostnader, och en gemensam bostadsförmedling för hela Kirunas bestånd.
► Hårt kontrollerade byggprojekt för att undvika nya skandaler med byggfusk och entreprenader utan kollektivavtal.
► En tätbyggd stad med social service inom gångavstånd och kollektivtrafik som binder samman stadsdelar och arbetsplatser.
► Särskilda satsningar på idrott, kultur och ungdomar – till att börja med prioritet på en multiarena för föreningslivet.
► Att LKAB i undertecknade avtal garanterar standarden i Nya Kiruna och inte kan köpa sig fria med engångsbelopp.

2. Akutkirurgi och BB tillbaka
Vård efter behov – inte efter byråkratiska regler och politiska spel. Kiruna med tung industri och speciellt läge behöver både akutkirurgi och BB. Hela länets sjukvård rustas ned. Knegarkampanjen vill se en regional politisk generalstrejk mot landstingets nedskärningar och ge personalen vetorätt mot större ändringar av verksamheten.

3. Makt åt Kirunas föreningar
Förtur åt föreningarnas lokaler och anläggningar – avskaffa partibidraget som gynnar inaktiva partier. Föreningslivet ska ha inflytande över stadsflytten. Sprid förtroendemannastyret som gör det möjligt att avsätta ledare som missbrukar sin ställning. Vi vill att Kirunas föreningar och särskilt facken ska ta ställning politiskt men vara partioberoende.

4. Schyssta arbetstider och anställningar
Knegarkampanjen vill genomdriva sex timmars arbetsdag utan minskad lön eller löneutrymme för kommunanställda LO-medlemmar. Facklig utbildningstid för alla. Stopp för delade turer och osäkra anställningar – de som tar hand om våra barn och gamla ska inte behöva gå på knäna.

5. Lyft fram kvinnorna
Kvinnor tar fortfarande största ansvaret för barnen – utveckla barnomsorgen i kommunen, vilket underlättar livet för skiftarbetande och ensamstående. Undersök möjligheten av en kommunal form av hushållsnära tjänster för de lågavlönade. Erbjud träning i självförsvar för kvinnor under 30 år och lyft fram kvinnor till förtroendeposter i föreningslivet.

6. Bra villkor i gruvindustrin
Erbjud bostäder till veckopendlare och utbildningar för ungdomar. Kraftig begränsning av entreprenader och fasta anställningar till alla. Förbättra arbetsmiljön genom engagerade och starkt organiserade skyddsombud med ökade befogenheter. Samma villkor för alla arbetare – män och kvinnor, gamla och unga, svenskar och invandrare.

7. Nej till oseriösa gruvbolag
Nej till kortsiktiga och miljöförstörande gruvor. Samordna gruvindustrins logistik under fackens kontroll för att undvika onödiga kostnader. Alla gruvbolag ska investera i välfärd, bostadsbyggande och yrkesutbildningar. Vinsterna från LKAB ska användas till att utveckla nya näringar och öka graden av vidareförädling i Malmfälten. Anställda ska ha insyn och rätt att ställa förslag om investeringar i driften.

8. Avsättbara politiker utan ekonomiska fördelar
Politiska uppdrag är ett ansvar och förtroende som inte ska ge fördelar. Politiker ska kunna avsättas om de sviker sina löften och gynnar sig själva. Inga arvoden och ersättningar till förtroendevalda politiker utöver förlorad arbetsinkomst. Ingen förtur i bostadsköer eller andra privilegier.

9. En levande glesbygd och minoritetskultur
Öronmärk vinsterna från LKAB:s gruvor runt Svappavaara till att utveckla Kirunas glesbygd. Bostäder och social service till Svappavaara, Vittangi och Karesuando. Lika tilldelning för boende i tätort och glesbygd. Utvecklingsplaner för alla mindre orter. Kulturella mötesplatser för att skapa respekt och förståelse.

10. Samling till rådslag
Återkommande rådslag för Kirunas arbetarorganisationer och föreningsliv som en motmakt till gruvbolagen och deras ombud. Avtal direkt mellan gruvnäringen och Kirunas samlade arbetarorganisationer och föreningsliv. Rådslagen godkänner eller underkänner nya undersökningar och gruvetableringar i kommunen. Inga fortsatta förhandlingar om så kallade ”gruvstadsparker” som splittrat kirunaborna och lett till social nedrustning

RÖSTA PÅ KNEGARKAMPANJEN. AKTIVA – MÅLMEDVETNA – OMUTBARA!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s