”Sovskandalen” i Malmberget: intervju med en gruvarbetare

Knegarkampanjerna är arbetardemokratiska organisationer. Det betyder att vi alltid ger företräde åt arbetare: vi samlar och sätter arbetare i rörelse, ger råd och röst åt varandra.

Därför publicerar vi den här intervjun med en arbetare som nyligen fick lämna sin anställning på LKAB. Ett vilorum hade påträffats i LKAB:s gruva i Malmberget och media kallade det för en ”sovskandal”. Sociala medier exploderade med hat och hån.

Rapporteringen om ”sovskandalen” baserades enbart på information från gruvbolaget. Se bland annat Norrländska Socialdemokraten, Norrbottens-Kuriren, Dagens Nyheter, Aftonbladet, Nordnytt och Sveriges radio. Inte en enda arbetare får ge sin version.

I den här intervjun tonar en annan berättelse fram – en som media aldrig var intresserad av. Med hänsyn till de berördas oro för repressalier publiceras inga namn eller personliga uppgift

”LKAB monterade en åtelkamera i verkstaden”

Vad är det för dolt sovrum som media skriver om?

– I den gamla verkstan på 815-nivån fanns det en bänk bakom våra ombytesskåp. Alla har vetat om den. Även chefer. Sedan flyttade vi ner till 1250-nivån som är den nya huvudnivån. I den nya verkstan har vi varit cirka 2 år nu och det blev en bänk, precis som i förra.

Kan du beskriva det närmare?

– I verkstan har vi en rad med skåp. Där vi har ombyte ifall det skulle behövas och verktyg. Vid skåpraden fanns det ett litet hålrum och där ställdes bänken. Men det ser inte snyggt ut, så ett trasigt skåp ställdes framför hålrummet. Det ser bättre ut helt enkelt. Det är många med småbarn som jobbar här och någon har vilat när de kört dubbla skift, fått för lite sömn eller kommit smårisiga till jobbet. Inget som missbrukats.

Tillhandahåller inte företaget något vilorum?

– Jo, det finns ovan jord men det är 30 minuter bort med bil. Det är inte rimligt om man får migrän till exempel. När vi för två år sedan påtalade att det inte fanns något vilorum så fick vi till svar av en chef, och det här minns jag ordagrant: ”Känner man sig så dålig att man måste vila så ska man åka till hälsovården, där det finns sängar och även tabletter.” Så om man får migrän och inte kan köra bilen själv, ska man då ta med en arbetskompis och ställa produktionen? Det är inte rimligt.

Använder inte de anställda företagets vilorum?

– Det tror jag inte, det vågar man inte. Absolut inte nu. Det ser illa ut bara att vila på kontorsstolen. Det är därför folk har gått och ”gömt” sig och vilat en halvtimma på maten och i skiftskarven istället för att ligga öppet och skämma ut sig. ”Jag går och vilar en stund, ring om det kommer in någonting”, har jag sagt till kollegan. Det har vi gjort när vi har rast. Produktionsmässigt har vi skött det snyggt, jobbet har aldrig blivit lidande. På de flesta arbetsplatser i gruvan finns det någon slags brits på arbetsplatsen, men här finns det bara stolar. Inte en enda bäddjävel och det är en stor huvudnivå.

Hur ser en vanlig dag på jobbet ut?

– Vi jobbar runt 15 personer under dagarna. Vi har olika skiftformer så vi är mindre personal på helgen. Vi har jobbat dubbla skift på helger för att hinna med. En vanlig dag är att dricka kaffe, skruva, kaffe, skruva, äta, skruva, hem.

Hur började det här som media kallar ”sovskandal”?

– Vi var fyra stycken från olika skift som blev inkallade en och en till möte med vår sektionschef tisdag 22 mars. Han hade bilder på skåpraden där vi har våra privata skåp i verkstaden. Det såg ut som om bilderna var från en åtelkamera*, och så ville han att vi skulle erkänna att vi vilat på jobbet. Vilket vi alla erkände, det har alla gjort. Vi är ju ändå människor och inga maskiner. Det är många småbarnsföräldrar som jobbar på arbetsplatsen.

Vad hände sedan?

– De lovade att straffet skulle komma på onsdag veckan efter. Men då tog de in oss en och en igen och skällde istället ut oss och sa hur jävla dumma vi var. LKAB har verkligen inte skött det här snyggt. Två sade upp sig och på skärtorsdagen kom domen till de andra två, att de skulle få kicken. Vilken present lagom till påsken.

Vem satte upp kameran?

– Sektionschefen vill inte säga vem det är, och vi vet inte hur länge den har suttit uppe heller. Han sa att han fått tips om en bänk. Det är han som visat oss bilderna. På filmen syns inte bänken, däremot i princip hela skåpraden där vi har privata grejer. Tänk om någon tjej har fått olja på sig och bytt tröja och det fastnat på film? Det känns integritetskränkande, jag vet inte ens om det är lagligt.

Hur tycker du att LKAB skulle ha agerat?

– För det första skulle en personalchef ha tagit det här. Varför ska en sektionschef ta det, som inte har någonting med personalen att göra? Sen tycker jag personalchefen borde ha kallat in folk direkt och haft ett möte, påtalat att det finns en bänk här och om någon ligger där så blir det varning, och hjälper inte det så sparken. Men ingen har fått varning eller liknande. De borde absolut inte låta folk fullfölja ”brott” och sen sätta dit dem. Det är att jävlas med folk.

Menar du att det är svagt ledarskap?

– Det är så jävla ruttet att de är så jävla… Det känns så jävla korrupt. Sektionschefen har sitt kontor ovanför vårt fikarum. Men han beblandar sig aldrig med fotfolket, han har varit in två gånger i fikarummet på mina år.

Hur är stämningen på jobbet efter det här?

– På verkstaden på 1250 mår folk psykiskt dåligt på riktigt. De är rädda för mikrofoner, rädda för kameror och rädda att prata i sina privata telefoner eftersom de går på LKAB:s nät. Folk funderar på om en tjej måste byta tröja, fastnar hon på någon dold kamera då? Så stämningen är verkligen i botten. Några har sökt nytt jobb efter det som hänt. Vi är ju människor och inga maskiner, man kan vara trött en dag och vi har alltid jobbat flitigt. Sektionschefen gör sig av med nästan 30 års arbetserfarenhet bara sådär. Det känns som de inte ser något människovärde i oss som jobbar, så alla mår verkligen psykiskt dåligt nu.

Tror du att ditt fall har med spartiderna att göra?

– När de har gått ut så mycket i media med vårt fall så känns det som att de förbereder sig för att sparka folk. De har blåst ut en version om att LKAB-gubbar bara ligger och sover. Det sägs att under kvartal två ska det börjas varslas. Jag vet att LKAB har tagit in entrepenörer istället för oss. Hur kan det vara acceptabelt under spartider, då en entreprenör är mycket dyrare än oss och inte alls har lika många års erfarenhet?

* Åtelkameror används vid jakt och aktiveras av rörelsedetektor

En tanke på “”Sovskandalen” i Malmberget: intervju med en gruvarbetare

  1. Jag tycker att chefen ska få gå. Den som har satt upp kameran, alltså. Han få först chansen referera till ett lag som tillåter honom att filma medarbetare på en arbetsplats. I bästa fall kan han ju degraderas och hoppas att ledning är villig att anställa honom att få pröva arbetsuppgifterna på arbetsplatsen fast utan vilrum. De medarbetare som sagt upp sig efter det att de blev utskällnda ska ledning först bjuda in för att be de om ursäkt och sedan ska ledning tillfråga om dessa vill bli återanställda. Jag tycker att ett eller två vilrum ska omedelbart anordnas i samförstånd med medarbetarnas bästa och för de lämpligaste förslag på placering. Åt alla de utskällda medarbetare ska betalas ersättning för kränkning, eftersom genom utskällning behandlades de inte som vuxna. En anställd är ingens chefs ägodel som han kan skälla ut överhuvudtaget. Vad är det för galningar som arbetar som chefer. Är det 1800 metoder som återupplivas och vad händer sedan när det tillåts. Har den chefen hört talas om ledarskapsutbildningar?! Det är mycket märkliga metoder som används av en arbetsgivare. Först har man skällt ut medarbetare. Sedan ska de straffas en gång till genom uppsägning. Hur långt har vi kommit i arbetsrätt eller är det så att vi skyndar oss att demontera det sakta men säkert. Skam åt impertinenta chefer dags för lite förkovring.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s