Uteslut Nordströms klick!

annelie_nordstrom_fotobs

 

Aftonbladet har granskat fackförbundet Kommunal och kunnat visa en korruption som chockerat många.

Kommunals ledare med Annelie Nordström i spetsen har ägnat sig åt skumma affärer och lyxliv för medlemmarnas pengar. De har även levererat bostäder och paradvåningar i centrala Stockholm åt högt uppsatta socialdemokrater, däribland utrikesminister Margot Wallström.

Kontrasten mellan denna mut- och lyxkultur och vardagen för medlemmarna är extrem. Kommunal organiserar många lågavlönade och otryggt anställda. Dessa medlemmar som räknat och anpassat sin hushållsbudget för att ha råd med fackavgiften har, för att uttrycka det milt, blivit lurade. Deras roll under ”representationsmiddagarna” var att sköta höjdarnas barn och föräldrar.

Men att borgerliga tyckare förfärar sig över det som hänt är rent hyckleri. Deras syfte är att söndra arbetarrörelsen, knäcka arbetare som orkar och vågar kämpa trots att deras organisationer vacklar. De vill att alla ska lämna facket.

Man kan uppröras över det ”moraliska förfall” som råder bland fackpamparna. Men det är egentligen bara resultatet av toppstyrda organisationer, oåtkomliga ledare, frikostiga löner och förmåner. Knegarkampanjerna finns fortfarande bara på arbetsplatser i industrin, men hade vi varit aktiva inom Kommunal skulle vi:

Samlat namn för en extrakongress – Kommunals medlemmar måste få säga sitt. En extrakongress med valda delegater direkt från arbetsplatserna som väljer ny ledning och antar strikta regler: fackliga ledare ska kunna granskas, avsättas och aldrig få mer i ersättning än förlorad arbetsinkomst. Det bryter mot Kommunals nuvarande stadgar. Men å andra sidan tillät stadgarna den här sortens korruption.

Argumenterat för att utesluta Nordströms klick. Kommunals ledning som helhet är ansvarig. Skadan för arbetarrörelsen, kämpande förtroendevalda och medlemmarna är svår att reparera. Vi behöver visa att vi menar allvar: så här går det, och det här var sista gången! Bryt alla kontrakt och avtal, vägra betala ut fallskärmar. De ska aldrig mer ha uppdrag eller jobb i arbetarrörelsen.

Med sådan handlingskraft skulle Kommunal kunna gå stärkt ur denna kris. Men det räcker inte att offra några höjdare och polera ytan. Medlemmarna måste ”ta fajten” om sin organisation. Att lämna facket leder bara till större isolering och mer maktlöshet.

Visa vad som händer när en halv miljon medlemmar ryter till!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s