Vem ska försvara vem mot sexuella trakasserier och våldtäkter? Vem bär ansvaret?

Att tjejer och kvinnor inte kan röra sig fritt i samhället utan att behöva tänka på sin kropp och sitt utseende, att skydda sig från övergrepp, inte lita på killar etc, är vardag. I Knegarkampanjerna anser vi att detta är en politisk fråga och en fråga för arbetarrörelsen. Inte bara i Sverige eller inom industrin. Det är en fråga för arbetarrörelsen i hela världen men som den faktiskt bara gjort karriärpolitik av för vissa.

Istället har vi nu en debatt mellan de fina vänsteråsiktsexperterna, gaphalsarna bland högerradikalerna och rasisterna, poliserna och socialtjänsten som tävlar om att ta position i debatten. De debatterar tills tungan blir blå och sociala medier bågnar, men de lyfter inte ett finger för att organisera den självförsvarsrörelse bland tjejer och kvinnor – med manliga supporters – över kultur- och åldersgränser, som är det givna svaret och det enda som skulle kunna förändra något.

Den metod för sexövergrepp som nu har kommit upp till ytan, gruppövergrepp på allmän plats, i och med kaoset i Köln på nyårsnatten, har förut inte diskuterats särskilt mycket men i spåren på Köln har det visat sig att det pågått på många fler ställen och att det inte är något nytt.

Och övergrepp och våld mot kvinnor är en faktisk världsepidemi. De tar sig olika uttryck beroende på vilken nivå det är på den ekonomiska utvecklingen, vilka fri- och rättigheter som kvinnor tillkämpat sig, vilken tillgång till egen försörjning och social service kvinnor har, om det pågår krig eller ej, vilken makt religionen har, vilken makt maffian har etc etc.

Varianten med gruppövergrepp på allmän plats blev känd för oss i väst under upproret mot den egyptiska regimen 2011, i och med att kvinnor som var med i upprorsrörelsen blev utsatta på det världsberömda Tahrir-torget. Det ledde till att kvinnliga försvarskommitteer som tex Tahrir Bodyguard (@TahrirBodyguard) bildades. Dessa stöddes av många män.

Kvinnor i organiserat självförsvar på Tahrirtorget (AP Photo/Nasser Nasser)

Män deltar i Tahrir Bodyguard

Män deltar i Tahrir Bodyguard

Men i och med att västvärlden stödde militären att återta makten i Egypten och hela Mellanöstern efter upproren 2011-13, har inget förändrats i grunden för kvinnorna där. Så vem är ansvarig för att gruppövergreppen kunde fortsätta där? Och vad hade hänt om de upproriska kvinnorna i hela Mellanöstern släppts fram istället för att militärer och kungadömen fått fri lejd av västvärldens regeringar?

Många av de unga killar som nu kommer till Europa flyr från de krig som permanentats efter att upproren i Mellanöstern slogs tillbaka. En del av dem begår övergrepp mot kvinnor och tjejer. Och de använder metoder som de lärt sig. Det är så överallt. En del killar begår övergrepp mot tjejer och kvinnor. Och de använder de metoder de lärt sig. Tvinga en tjej till en avsugning på skoltoan, stoppa in händerna under kläderna, sexhata på sociala medier, ligga med en tjej utan samtycket som ”ändå är på fyllan”. Metoderna varierar.

Gruppövergrepp och -våldtäkt är något av det värsta en kvinna kan tänka sig och att män och killar begår sådana på allmän plats är skräckinjagande. Den som hamnar i en sådan situation kan överhuvudtaget inte värja sig eller ta sig därifrån på egen hand, fast man är mitt i ett folkhav. Det är som att bli utsatt för terror- eller krigsbrott och de som har varit med om det har antagligen trott att de ska dö mitt bland människorna.

Men det kommer aldrig att bli sant att alla män är skyldiga till gruppövergreppen, eller att alla muslimer vill göra likadant, eller att invandrare bär på någon slags våldtäktskultur. Så länge debatten rasar mellan sådana påstående kommer allt att fortsätta, tjejerna som har drabbats blir slagträn i en spiral av hat och rädsla som splittrar och söndrar, övergreppen kommer att fortsätta och INGEN! kommer att ta ansvar för det som skett eller för att stoppa det.

Att arbetarrörelsen inte alls befinner sig i rörelse och att den upprätthåller det hemmagjorda gubbväldet här i landet är ett av problemen. Nu rullas sanningen upp om hur det står till i landets största arbetarorganisation för kvinnor, fackförbundet Kommunal. Ledningen har vältrat sig i innerstadslägenheter, semestrat och supit för medlemmarnas pengar, bolagiserat kassan och släppt fram stripp-shower på den egna restaurangen. Fackledningarna är upptagna av pampfasoner, de filar på klassresan och har fyllt på gubbväldet med ett antal karriärsdamer. De har noll trovärdighet i frågor som rör unga kvinnors rörelsefrihet. Den unga nymornade arbetarrörelse som spirar på många industriarbetsplatser kämpar i motvind och särskilt tjejerna blir ifrågasatta varje dag för att de är där överhuvudtaget. Även av fackliga företrädare.

Den förstenade arbetarrörelsen lämnar därigenom fältet fritt för lögnarna och gaphalsarna i SD och rasister högerut. De sprider ostraffat lögner och njuter när polisen gör bort sig. SD vill att högsta polischefen ska avgå, men inte för att han mörkat sexbrotten, utan för att han twittrat att han kräks på SD. SD bryr sig bara om makten och klassresan uppåt. Muslimhatet väller över alla bräddar fast det var muslimska kvinnor som först av alla organiserade sig mot gruppövergrepp på allmän plats. SD jublar när alla är rädda för varandra, tror på vandringssägner, tittar åt annat håll så att de kan fortsätta med sitt egna kvinnoförakt. Och ”svenska” killar som trakasserar tjejer kan fortsätta som om inget har hänt.

Den stora frågan är nu hur kvinnor hittar till varandra över kulturgränserna, drar nytta av varandras erfarenheter av övergreppsmetoder och hur män kan stödja en självförsvarsrörelse, förankrad på arbetsplatser och som finns på allmän plats när den behövs? Knegarkampanjerna har diskuterat en längre tid att samlas till gemensamt möte. Ska första punkten där vara ett arbetarinitiativ för kvinnofrid?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s