Protest mot regeringens asylpolitik

 

12400023_10153151922716459_1520424487_o

I lördags deltog aktivister från Knegarkampanjen Kiruna på en demonstration mot regeringens nya asylpolitik. Den samlade ett 70-tal personer i Kiruna och 200-250 i Luleå.

Vårt öppna medlemsmöte hade veckan innan hade bestämt att vi skulle delta men inte vara med och arrangera demonstrationen. Vi ville inte stå bakom det ensidiga fokuset på mänskliga rättigheter utan få fram de faktiska makt-, resurs- och klassfrågor som den så kallade ”flyktingkrisen” handlar om. Uppropet var så pass vagt på de punkterna att till och med borgerliga ungdomsförbund fanns med bland arrangörerna – organisationer som vi uppfattar direkt medansvariga för den situation som nu skapats i Sverige.

Däremot höll Tommy Hjertberg ett kort tal på plats – talarna hade endast fem minuter att prata – som vi publicerar här.

”Vi har samlats här idag för att manifestera vårt motstånd mot regeringens främlingsfientliga politik. Åsikter som för en kort tid sedan representerades av ett litet ytterlighetsparti har idag blivit regeringspolitik under en socialdemokratisk statsminister.

Högervridningen av svensk politik har gått otroligt snabbt, men det är ingenting som är unikt för Sverige utan bara en lokal motsvarighet till en utveckling som sker i stora delar Europa och USA.

Något som skiljer ut Sverige från de flesta andra länder, är att det är arbetarrörelsens ledande parti som sitter vid makten och genomdriver besluten. Innan valet kritiserade de alliansregeringen och skyllde krisen i det svenska samhället på den borgerliga politiken. Nu när socialdemokraterna själva styr och har fortsatt samma politik, så verkar de tycka att det är invandringen som är det största problemet.

Att arbetarrörelsens parti har sjunkit så lågt är inte bara ett hot mot de människor som flyr hit från krig och katastrofer i sina hemländer. Genom de tillfälliga uppehållstillstånd som regeringen och de borgerliga har kommit överens om så skapas ett b-lag med rättslösa arbetare som arbetsgivarna kommer att använda till att pressa ned villkoren för alla som arbetar. Att ge arbetsgivarna inflytande över sina anställdas uppehållstillstånd är en stor maktförskjutning till arbetarnas nackdel.

Solidaritet är inte samma sak som välgörenhet, det är inte bara av medmänsklighet som vi måste bekämpa den rasistiska politiken. I dess spår följer alltid en social rasism som drabbar alla arbetare och låginkomsttagare oavsett ursprung.

I de borgerliga partierna och rörelsernas ursprung finns en strävan efter att bevara en ojämlikhet och favorisering av vissa grupper på andras bekostnad. Därför är deras inställning till främlingsfientlighet beroende av vilka politiska vindar som blåser, och det är därför som hela det politiska etablissemanget så smidigt har kunnat förflytta sig högerut i takt med SD:s tillväxt.

Därför är det arbetarrörelsen som måste samlas och aktiveras om den rasistiska politiken ska kunna stoppas. Det politiska ledarskapet, i form av socialdemokraterna, verkar redan ha gett upp den kampen och tar till sig SD:s politik. Därför måste den här kampen gå vidare på basnivån. På arbetsplatser, i fackföreningar och föreningslivet. Där kan vi bygga upp en motkraft mot den rasistiska politiken och tvinga regeringen att stoppa sin anpassning SD.

Tack!”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s