En bredsida mot alla knegare

Ur Knegaren nr 9

Löfvén-regeringen och stöd-Alliansen har slutit något som de kallar ”den migrationspolitiska överenskommelsen” men detta är allt annat än migrationspolitik. Här finns ingenting som kommer att dra in nyanlända på arbetsmarknaden eller lösa bostadskrisen. Här finns inget som undanröjer underlaget för människosmuggling och livsfarliga rutter över haven. Istället har regeringen passat på att göra upp med borgarna om att försämra rättigheter och villkor för alla arbetare och arbetslösa. Både för dem som redan bor här och för dem som kommer hit nu.

andersson_johansson(s)-regeringen har nu bekänt färg och alla knegare i det här landet kommer att få smaka på vad Löfven menar med att ”alla människor är lika mycket värda”, nämligen att om du måste söka socialbidrag kommer du att tvingas till gratisarbete och om du behöver en yrkesintroduktions-anställning är du inte längre garanterad kollektivavtal. Det betyder också att om du istället har en stor trädgård som behöver fixas eller om du behöver installera bredband i villan, så kan du få avdrag på skatten om du har råd att anställa någon som gör det jobbet.

Vägrar befatta sig med bostadsbristen

Löfvén-regeringen som är så måna om ”alla människors lika värde” vägrar dessutom befatta sig med bostadsbristen som både gör att unga människor inte kan flytta hemifrån, att nyanlända sitter fast på migrationsverkets anläggningar och att skrupellösa företag kan inkassera fantasisummor från stat och kommun för att logera nyanlända. Istället för att ta ordentliga beslut om en bred satsning på billiga hyresrätter, småhus och kooperativ vill man ändra på lite byggregler. Men det finns inga investeringsplaner för nya hyresbostäder eller småhus för vanliga människor och som utmanar bygg- och fastighetsbolagens vinstintressen, och där även Migrationsverket kan hyra vad som behövs. Det är ju framförallt bostadsbristen som gör att kommuner har svårt att ta emot nyanlända och som driver fram galopperande kostnader. Men det är faktiskt Löfvén-regeringen och stöd-Alliansen som är ansvariga för att det växer fram motsättningar på många småorter, när människors behov ställs mot bristen på pengar och bostäder. Detta skulle kunna lösas med en nationell bostadsplan som sjösätts omgående.

Sverige behöver personalförstärkning

Dessutom, istället för att bygga upp en ordentlig nationell utbildningsverksamhet med kvalificerade snabbkurser i svenska, varvat med yrkespraktik i bristyrken och i yrken som människor redan är utbildade till, så pratar man nu om att ”pröva” regeljusteringar, starta svenskakurser hos studieförbunden och lite yrkesskolor. Löfvén-regeringen och stöd-Alliansen verkar inte anse att Sverige behöver personalförstärkning och att det gäller att snabbutbilda folk så att de kommer i jobb. Och varför går inte de läkare och ingenjörer som kommer hit från Syrien och Irak parallellt med befintlig personal, på industrier och sjukhus redan idag? Och varför går ungdomar, som redan bor här, arbetslösa eller har otrygga jobb när personalbehoven är skriande inom vård, skola och omsorg? Och varför flyr befintlig personal därifrån? Och varför urholkas arbetsvillkoren i bygg- och transportsektorn, Stefan Löfvén?!

Akut behov av arbetarnas investeringspolitik

Läget börjar bli akut och det behövs en arbetarnas investeringspolitik, oavsett om vi står mitt i en folkvandringstid eller ej, oavsett hur många av dem som flyr Mellanösterns krig och samhällskollapser, som når till Sverige? Hela samhället är skevt och arbetslösheten parallellt med underbemanningen i offentlig sektor är ett ologisk och enormt slöseri med människokraft och samhälleliga resurser. Att staten numera fungerar som en affärsbank lämnar alla knegare utanför, fastboende och nyanlända.

Öppna ambassaderna utomlands

När det gäller effekterna av USAs invasioner och EUs och Rysslands uppslutning bakom olika regimer i Mellanöstern, dvs permanent sönderfall, krig och uppkomsten av nya mördarmaskiner under religiös flagg, så har människorna som bor där dragit sina egna slutsatser. De försöker nu ta sig till de länder som har regeringar som påstår att ”alla människor har lika värde”.

Men EUs länder och även Sverige vägrar fortfarande att öppna sina ambassader och konsulat utomlands för asylsökande och tvingar därmed folk att korsa hav, berg och öknar, göder medvetet människosmugglare och driver fram situationer som i grekiska övärlden där människor dör på havet, fastnar i lervälling, blir attackerade av polis som slåss etc.

Om de menade ett enda ord av vad som sägs om att försvara asylrätten och ”människors lika värde” skulle man öppna Sveriges och EUs beskickningar utomlands. Då skulle EUs olika utrikesdepartement och ambassadpersonalen få bära konsekvenserna av utrikes- och handelspolitiken, istället för att de som redan gjort det ska betala en gång till i form landsflykt och livsfarliga resvägar. Trycket på kommunerna i Sverige skulle dessutom lätta betydligt och man skulle kunna ha planerade insläpp till Sverige.

Löfvén-regeringen och stöd-Alliansen säger i sin uppgörelse att trycket är stort på asylsystemet och vi läser den ena rapporten efter den andra i tidningarna om hotande ”systemkollaps”. Nu har man till och med kommit fram till att madrasserna och boendeplatserna är slut. Men hur är detta möjligt i ett av världens rikaste länder som dessutom har högst andel multinationella företag och vapenexport per person?!

Nej, höj bolagsskatten, den statliga skatten och återinför förmögenhetsskatten om det fattas pengar för att organisera mottagandet av dem som söker asyl. De här utgifterna ska verkligen inte belasta dem som redan har det svårt. Det kan väl inte vara så svårt, om nu ”alla människor har lika värde”, Stefan Löfvén?

En fråga som har blivit en symbolfråga från höger till vänster är införandet av tillfälliga uppehållstillstånd, men om perioden för uppehållstillstånd frikopplas från försörjningskrav och om det finns utbildning, arbete och bostad för alla skulle hela den frågan bli sekundär. Man grälar om detta för att slippa ta ansvar för de verkliga problemen!

Arbetarrörelse behövs nu!

Löfvén-regeringens och stöd-Alliansens uppgörelse är en ren och skär fortsättning på den Allianspolitik som väljarna gjorde slut med på valdagen 2014, och den tjänar bara syftet att behålla den så eftersträvade balansen i riksdagen, hindra oppositionella röster och pressa ned arbetsvillkoren ytterligare.
Det borde vara fler som vänder riksdagen ryggen och ger sig ut på gator och torg än SD-gaphalsarna. Arbetarrörelsen har allt att vinna på solidaritet med dem som flyr och en arbetarnas investeringspolitik för jobb, bostäder och utbildning och, till att börja med, beslagtagande av resurser från dem som tjänar på krisen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s