Politisk kommentar till Arrivas aktioner mot bussförarna

Trots att det är en överdrift så förs tankarna till Margaret Thatchers berömda synsätt på de brittiska gruvarbetarna i början av 1980-talet. Hon satte igång två kampanjer vid makten. Hon skickade soldater till Malvinas (Falklandsöarna) där ett kort men intensivt krig utkämpades mot Argentina. Hon skulle samtidigt en gång för alla krossa de starka facken, och framför allt gruvarbetarfacket NUM.

I det sammanhanget kallade hon de stridbara gruvarbetarna för ”the enemy within”, den inre fienden. Den yttre fienden var den argentinske generalen Galtieri och den inre var de strejkande gruvarbetarna. Även om hon aldrig gjorde kopplingen offentligt så har historiker grävt fram opublicerade skrifter som visar att hon menade just detta.

I den mördande konkurrens som råder på världsmarknaden betraktas arbetare som höjer rösten som just ”inre fiender”. Bolag som Deutsche Bahn nyttjar infrastruktur som skattebetalarna underhåller, expanderar via dotterbolag och dominerande aktieinnehav, samt lägger konkurrenskraftiga bud vid upphandlingar genom att pressa fram obetalt arbete ur sina anställda.

Arriva, som är en del av Deutsche Bahn, är förstås inte ensamma om att försöka förlänga arbetsdagen och pressa ned kostnaderna. Det är det enda sättet för servicebranscher att utvinna större obetalt arbete ur sina anställda och följer samma logik som de sedan länge pågående nedskärningarna i vård, skola och omsorg.

Då är det mer talande att även industrin i Sverige slagit in på den linjen. Byggföretagen vill avskaffa ackorden för att den vägen pressa ned lönerna och gruvindustrin förbereder samtidiga personalminskningar och produktionshöjningar. Krympande marginaler gör att investeringar i anläggningar och tekniker som istället skulle höja arbetsintensiteten skjuts på framtiden.

I den här striden på knivens egg – som för de anställda handlar lika mycket om maktlöshet som arbetsmiljö och löner – kan självständiga och ”bråkiga” kollektiv inte tolereras. Inom både service och industri kommer aktioner som dessa från arbetsköparna att bli vanligare. Därför är utgången av konflikten på Arriva av betydelse för hela arbetarrörelsen.

Om Arriva får bestämma ska bara halvsovande och ja-sägande fack finnas på arbetsplatserna. Det är också modellen som Deutsche Bahn använder sig av i Tyskland. I förhandlingar förra året favoriserades ständigt ”arbetsgivarfacket” EVG framför uppstickaren GDL, som tvingades strejka nio gånger på tio månader för rätten till kollektivavtal och representation för de anställda.

Nu verkar Kommunal försöka ogiltigförklara avskedandet av Arrivas huvudskyddsombud Reza Forghani. Men hur långt är de beredda att gå? Är skadan redan skedd efter flera år av trakasserier och förföljelser av förtroendevalda? Det får framtiden utvisa.

Vår slutsats är dock att fortsätta uppmuntra och understödja bildandet av en knegarkampanj för de anställda i Stockholms Länstrafik.

Där facken och partierna inte räcker till måste nya, arbetardemokratiska organ växa fram med kraften att samla de anställda. Knegarkampanjer jobbar både i och utanför facket och tar ställning politiskt helt oberoende.

Arbetardemokratin är verktyget för att återuppbygga arbetarrörelsen inifrån arbetsplatserna. Den tar sikte på höjd medlemsaktivitet, oberoende från arbetsköparen, täta möten, egna informationskanaler, förtroendevalda som kan avsättas vid maktmissbruk, avskaffande av alla privilegier för ledare, lika rätt för kvinnor och män och så vidare. Allt för att öka enigheten och styrkan.

Om Arrivas anställda och andra delar av Stockholms Länstrafik organiserade sig bakom en sådan plattform, skulle solidariteten med Reza Forghani få ett bestämt och enat uttryck.

*****

[För den som vill veta mer om Thatcher och hennes uppgörelse med gruvarbetarna rekommenderar vi dokumentären Still the enemy within från 2014 där arbetarna själva berättar om sin erfarenhet]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s