Greklands folkomröstning: rösta blankt eller bojkotta

I åtta år har grekerna levt under svåra villkor, och så kommer det förbli en lång tid oavsett politiska vägval. Grekland måste göra uppoffringar eftersom industriella investeringar hållits tillbaka, ekonomin varit byråkratiskt misskött och de senaste åren tvingats genomgå en chockterapi i regi av EU, ECB och IMF (den så kallade Trojkan).

Trojkans mål: ett eget Mexiko

Trojkan är på väg att driva ner landet i avgrunden. Arbetslöshetssiffrorna slår hela tiden nya rekord och utvandringsvågen av den utbildade ungdomen pågår för fullt, medan sänkta reallöner, kontraktlösa villkor, oändliga arbetsdagar präglar livet för dem som har ett jobb. Fattigdom och barnarbete breder ut sig. Självmord och depressioner har enligt officiell statistik ökat med 35 respektive 270 procent sedan 2010.

Grekerna behöver verkligen göra uppoffringar, och alla partier som bygger sin politik på ”anti-nedskärningar” inser inte ekonomiska realiteter. Men uppoffringar för vad? Trojkans chockterapi innebär en anpassning till det internationella kapitalöverflödets behov och leder knappast mot en trygg och fri framtid. Grekland är på väg att bli ett förtryckt land med villkor som länder i Latinamerika, Asien och Afrika.

Trojkans mål är att omvandla Grekland till sitt eget Mexiko – en skuldkoloni med zoner av billig och nedpressad arbetskraft, utsmyckat med vackra stränder där mer lyckligt lottade européer kan göra av med sina semesterkassor. Bakom sig har Trojkan mäktiga institutioner och Europas rikaste länder.

PASOK, KKE, Syriza – var finns motståndet?

Men var finns motståndet som fick hela landet att skälva 2010-2012? Arbetarrörelsens ledningsparti PASOK har nästan upphört att existera. Efter sig har de lämnat fackliga tomma skal, apati och maktlöshet. Kommunistpartiet KKE vägrar göra något åt maktfrågan utan odlar ”sina” fackföreningar och sitt 5%-parti som en fackla i mörkret för ”socialismen-kommunismen”. Det vänsterpopulistiska Syriza, som sedan januari sitter vid regeringsmakten, har satsat allt på anti-nedskärning och ljuvliga vallöften. Men när det kommit till kritan har även denna regering blivit överens med det internationella kapitalets ombud.

Imorgon ska grekerna rösta om de godkänner Trojkans nya villkor för att ge landet krediter. Men vid det här laget är det tydligt att chockterapin inte haft avsedd effekt. Trojkan har redan misslyckats med det mesta och mer av samma medicin kommer inte att hjälpa. Folkomröstningar är per definition toppstyrda eftersom befolkningen får välja inom trånga ramar, som dessutom ritats av makten själv. Men vi hade uppmanat till en nej-röst om det fanns något alternativ i valet. Så är dessvärre inte fallet.

Även om Trojkans villkor avvisas så har Syriza redan accepterat det mesta. Premiärminister Alexis Tsipras skrev 30 juni ett brev till Jean-Claude Juncker, ordförande för EU-kommissionen, Mario Draghi, ordförande för Europeiska Centralbanken, och Christine Lagarde, direktör för Internationella Valutafonden (IMF). Där lovade han att mer eller mindre genomföra alla Trojkans reformer förutom de inom turistsektorn, som han ville skona från skattehöjningar.

Ska man dra det till sin spets så handlar folkomröstningen om skattesatsen på turistsektorn. Trojkans fortsatta chockterapi godkänns oavsett hur rösterna läggs, och därför uppmanar vi till en blankröst eller bojkott.

En väg bortom euro och drachmer

Maktstriden i Grekland kommer inte att avgöras i Atens parlamentsbyggnad eller Bryssels förhandlingsrum. Hade Knegarkampanjen en systerförening i Grekland hade vi gått gata upp och gata ned i Aten och Thessaloniki för att uppmana arbetare, serviceanställda och arbetslösa att:

– Engagera sina fack och intresseorganisationer eller bilda nya kommittéer för att freda sina kvarter och arbetsplatser mot den våldsamma reaktion som kan komma efter folkomröstningen.
– Samla alla områden som gör sig oberoende av Trojkan och Syriza-regeringen omkring en plattform som syftar till att utvisa Trojkan och alla som samarbetar med den.
– Ta initiativ till en arbetarnas nödkongress med direktvalda delegater och inbjudna arbetare från Europa, för att slå samman bankväsendet och underställa det ett investeringsmonopol, för en nyindustrialisering inriktad på energiomställning och effektivisering av jordbruket.
– Ta ställning för en anti-trojkaregering ur arbetarrörelsen, som verkställer en nödplan för Grekland och bygger en rörelse för att ersätta euron med en enhetsvaluta som avskaffar tyska privilegier.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s