Socialdemokratins kris fortsätter i Storbritannien

Det brittiska valet som hölls i slutet av förra veckan ledde till ett rejält nederlag för socialdemokratiska Labour. Labour har varit i opposition sedan förra valet, och spåddes ha goda chanser att få bilda regering, men istället fick högerpartiet Tories egen majoritet och Labour förlorade många av sina viktigaste fästen.

Till viss del så kan det förkrossande nederlaget förklaras av det brittiska valsystemet med enmansvalkretsar. I ett sådant valsystem får det parti som är störst i ett distrikt tillgodoräkna sig mandatet från det distriktet. Ett litet distrikt i Nordirland med 200 000 röstande har alltså lika stor betydelse som ett distrikt i London med 2 miljoner röstande.

Det är därför som Labour kunde förlora 24 mandat trots att de faktiskt fick 1,4 % fler röster. Men det betyder också att de efter 5 år av opposition, efter deras sämsta valresultat sedan 1918, så lyckas de bara vinna tillbaka 1,4 %, och det som står klart är att det inte är den styrande högerregeringens politik som fått ett stärkt förtroende, utan att missnöjet med regeringens politik kanaliserats till UKIP (Stobrittanniens motsvarighet till SD) som trots sina 12,8 % bara fick ett enda mandat.

En stor förklaring till Labours nederlag är deras försvar av EU. Både Tories och UKIP har tagit ställning för en folkomröstning om Storbritanniens EU-medlemskap medan Labour har stått upp som de främsta försvararna av EU.

Labour-Party-Confe_2063855bMen det är inte bara i försvaret av EU som Labour övergett sina rötter i arbetarrörelsen. Precis som den grekiska socialdemokratin, PASOK, som gick från 44 % till 8 % på två val, så har Labour stått helt utan alternativ till åtstramningspolitiken som högerregeringen och EU genomdrivit. I båda fallen så handlar det om socialdemokratiska partier som går till val på att vara ”ansvarsfulla” och fortsätta samma politik som tidigare. Skillnaden är att samhällskrisen i Storbritannien inte gått lika långt som i Grekland, och att det inte heller finns något tydligt alternativ till vänster om Labour (med undantag för Skottland, där Labour förlorade alla sina mandat utom ett till det mer vänsterorienterade Skotska nationalistpartiet).

Mönstret för socialdemokratin i Europa tycks ha blivit att man varken kan locka till sig missnöjda väljare när man befinner sig i opposition eller få något större stöd för de reformer som man genomför när man sitter vid makten i sina allt svagare koalitionsregeringar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s