Nej till skolreformen – organisera aktiviteten!

100-150 personer samlades idag på Kupoltorget i Kiruna för att demonstrera mot förslaget på en skolreform för kommunen, som på kort sikt innebär färre årsklasser i flera skolor och på lång sikt koncentrering av eleverna till tre skolor i staden och bara ett fåtal på landsbygden.

De som har utmärkt sig i organisation och initiativförmåga hittills är föräldragrupperna i byarna Övre Soppero, Svappavaara och Jukkasjärvi – som alla riskerar att stå utan skolor inom några år. Men även kirunaborna har visat skärpa på de informationsmöten som tjänstemän och ansvariga politiker har hållit.

11198933_10152722512036459_43442104_nUtredningen bakom den så kallade Skolstruktur 2.0 har visat stora brister. Trots det har Roger Suup, socialdemokratisk ordförande för kultur- och utbildningsnämnden, insisterat på att beslut ska fattas i nämnden istället för kommunstyrelse och kommunfullmäktige kanske så tidigt som 21 maj. Detta har Knegarkampanjen Kirunas förtroendevalda vänt sig emot, bland annat i en intervju i Norrländska Socialdemokraten 24 april där insynspolitikern Jari Söyrinki beskriver det som ”klassisk toppstyrning”.

Knegarkampanjen Kiruna stödjer föräldraföreningarna och förslaget att istället börja med en rekryteringsplan för lärare. Vi kommer att publicera den motrapport som Jukkasrådet inom kort offentliggör som i detalj kritiserar utredningen bakom Skolstruktur 11198424_10152722521586459_2069860978_n2.0. Men vi anser också att det krävs långsiktig organisering för att aktiviteten inte ska avta, vilket kommer att lämna byarna och eleverna försvarslösa mot nya angrepp.

Föräldra- och byaföreningarna har ett utmärkt tillfälle att organisera sig arbetardemokratiskt, samla upp medlemmarnas alla frågor (inte bara skolrelaterade), göra det fritt för medlemmarna att löpande välja och välja bort förtroendevalda samt knyta sig till Kirunas stora arbetarkollektiv.

Vi kommer inom kort att publicera en artikel om hur ett sådant arbete går till rent praktiskt. Men det vi vet från tidigare erfarenheter av att bygga politiska rörelser i Kiruna, är att de snabbt går vilse och passiviseras om de inte slår vakt om sitt oberoende från partier samt ökar sin egen organisationsgrad. Det har tidigare skol- och sjukhusstrider lärt oss.

Dagens demonstration var ett steg framåt men det mesta återstår. Så länge det inte finns organiserade motmakter är det en tidsfråga innan politiker och andra makthavare får sin vilja igenom ändå, och med den insikten jobbar Knegarkampanjen Kiruna framåt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s