Nybygge pågår inom arbetarrörelsen

Byggnadskonsten

Idag är det första maj. Det är arbetarrörelsens dag år 2015 i Sverige. Socialdemokraterna har regeringsmakten men har så lite stöd bland arbetande människor att de har gjort Alliansen – som förlorade valet i höstas –  till regeringsunderlag för att undvika nyval. Sverigedemokraterna, ett rasistiskt högerparti, är etablerat i riksdagen och vrider hela partipolitiken högerut samtidigt som de utmålar sig som ett politiskt alternativ för vanligt folk som ser levnadsstandard och arbetsvillkor smulas sönder. Att de utesluter sina mest renläriga nationalister är bara logiskt eftersom SD vill stanna i den parlamentariska värmen i riksdagen.

I kommunerna där vi lever och verkar, i Kiruna och Stockholm, styr socialdemokraterna med hjälp av vänsterpartiet, de gamla kommunisterna som blivit socialdemokrater, och Fi, ett nytt feministiskt parti som vill att kvinnor ska ha samma möjlighet att utöva makt över andra människor som män alltid har haft. Men ingen vanlig knegare eller förortsbo har ens märkt någon skillnad i sina liv mot hur det var innan valet i höstas.

Sjukpenningen och A-kassan är fortfarande lika snålt tilltagna som förut, det är precis lika svårt att få en ordentlig anställning och egen bostad som det var innan, sjukvården och skolan går på knäna, byggföretagen och åkarna fortsätter att betala lägre löner till knegare från andra länder, i förorten hänger fortfarande ungdomarna och väntar på utbildning och jobb. En ny ekonomisk systemchock byggs upp med lån på lån och euron kan komma att lösas upp endera dagen. Dessutom pågår det krigsförberedelser runt EUs gränser och i spåren på USAs och NATOs härjningar i Mellanöstern och fjäskandet för gamla militärdiktaturer, har en grym krigsmaskin bildats som för lång tid framöver kommer att spärra befrielsekampen i arabvärlden och norra Afrika och driva flyktingvågor framför sig.

Utan en utmaning från arbetarrörelsen mot bolagen och politikerna så kommer den onda spiralen att fortsätta snurra. Men det som behövs är en nybyggd arbetarrörelse för den gamla sitter i regeringen och regisserar hela snurren nedåt tillsammans med borgarna, med EU och med NATO.

På våra arbetsplatser i livsmedels- och gruvindustrin märker vi av de internationella kriserna väldigt väl. När råvarupriserna nu faller är vi flera som hotas av arbetslöshet och arbetstempot drivs upp. Men i frånvaro av en stark arbetarrörelse som kan förändra det politiska läget på kort sikt, hänvisas vi till att sätta igång själva och ta itu med det som är allra mest brännande och Knegarkampanjen Kiruna öppnar till veckan ett rådgivningskontor för alla som hotas av varslen i gruvorna. I Stockholm grundades för tre dagar sedan Knegarkampanjen Slakthusområdet.

Skärmavbild 2015-04-28 kl. 01.05.28

Knegarkampanjen öppnar rådgivningskontor

Både i gruvindustrin och i livsmedelsbranschen är bemanningsanställdas och visstidares villkor bedrövliga. Detta har vi gemensamt med snart sagt alla arbetsplatser och branscher så nu sätter vi igång både med att organisera fackklubbar och öppnar rådgivningskontor med ideella rådgivare och organisatörer. Detta är särskilt viktigt nu när gruvkrisen når Malmfälten och visstidarna får ta första smällen. I Norrbotten planeras även skolstängningar och sjukvården är redan en hälsofara för patienter och personal. Knegarkampanjen Kiruna hjälper föräldrar, lärare, vårdpersonal att starta egna knegarkampanjer för att börja bygga motkraft till den sociala nedmonteringen som rusar på allt snabbare.

I Stockholm ska kommunen flytta hela Slakthusområdet till Farsta inom några år men vi som jobbar i området har helt ställts utanför planeringen. I Knegarkampanjen Slakthusområdet organiserar vi oss för att bli en maktfaktor i den frågan. Den berör både livsmedelsbranschen i Stockholmsregionen och våra jobbvillkor.

Arbetartidning i Slakthusområdet

Arbetartidning i Slakthusområdet

Vad knegarkampanjerna nu gör är att vi samlar oss till facklig upprustning och politisk organisering av arbetare på våra egna villkor. Vi är arbetardemokratiska föreningar för att ändra styrkeförhållandena på jobbet och i politiken. Vi stärker varandra genom våra erfarenheter och vill inspirera fler att starta arbetardemokratiska föreningar på arbetsplatser runt om i landet. Nu är det upp till oss själva att ändra den borgerliga politiken som bedrivs av den socialdemokratiska regeringen och av EU och vi kommer att jobba för ett storrådslag i arbetarrörelsen med direktvalda delegater från arbetsplatserna. Det som behövs är ett nöd- och investeringsprogram för social upprustning och riktiga jobb för att bryta nedåtspiralen.

Knegarkampanjen Kiruna / Knegarkampanjen Slakthusområdet Stockholm

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s