Uppdrag granskning om Northland

I onsdags visade Knegarkampanjen det reportage som Uppdrag granskning gjort om Northland Resources uppgång, kriser och slutliga konkurs.

En liten skara kom och diskussionerna drev förståelsen framåt. Varför gick det åt skogen? Uppdrag gransknings reporter verkar förklara det med inkompetens och girighet i företagsledningen. Visst, bolagets kalkyler stämde inte på långa vägar och de höga färdigställandekostnaderna för gruvan utanför Pajala utlöste en serie kriser som till sist ledde till Sveriges största konkurs.

Men vad som inte blir nog bra belyst, enligt oss som såg reportaget i onsdags, är den affärsidé som Northland hade och hela länets makthavare ställde sig bakom. Det är på sitt sätt talande att landshövdingen, Pajalas kommunalråd, tunga företrädare för arbetarrörelsen och många andra hjälpte till att undanhålla sanningen om finanserna, fuska med miljöprövningarna och ragga investerare även bland småsparare. Detta bedrägeri ruinerade vissa och skickade andra i arbetslöshet.

Men säg att att malmpriserna skulle ha hållt sig över de 137 dollar per ton som bolagets kalkyler krävde (idag cirka 46-47 dollar). Hade det varit Tornedalens räddning? Mötet ifrågasatte det.

Gruvan var helt inriktad på rovdrift, och på de premisserna fick de tillstånd och politiskt stöd att sätta igång med primitiva anläggningar och transporter, som enbart kunde bära sig under rekordhöga järnmalmspriser. Det var aldrig tänkt att bli någon långsiktig utveckling av Tornedalen utan en frenetisk och uttömmande exploatering av naturresurserna.

Mötet diskuterade många andra saker som kan läsas ur detta tragiska facit, till exempel den rättslöshet som finns i att vara lönearbetare, vilket bevisas juridiskt av de svenska lagarna för arbetsmarknaden, och praktiskt av fackföreningarnas nästan religiösa lydnad mot spelreglerna som kapitalägarna och deras intresseorganisationer i politiken ställer upp.

Men många frågor blev obesvarade och därför kommer vi att visa reportaget ett par gånger till. Nästa visning är på Adolf Hedinsvägen 35, torsdag 16 april klockan 18.00, välkommen dit.

***

Läs även älde artiklar i frågan

Ställ (s) till svars för Northland

Ta ansvar i Pajala!

Samordna gruvorna under arbetarnas överinseende

Inget tryck, inget spår! (Annika Blomberg i NSD)

En tanke på “Uppdrag granskning om Northland

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s