Vett(s)krämd ledarskribent på NSD

Sen 5 år tillbaka finns en förening för arbetare i Kiruna som heter Knegarkampanjen. Den har verkat i föreningslivet i staden och i kommunpolitiken lika länge. Vi har bedrivit flera kampanjer tex för att Kirunaborna ska hållas skadeslösa i stadsflytten, att sjukvården ska återställas, vi har lämnat in en rad motioner till kommunen om busstrafik, om multiarena i nya Kiruna, om svenskundervisning för asylsökande med flera frågor som berör vanliga Kirunabor. Vi har varit hårda kritiker av pampväldet inom arbetarrörelsen och satsat på medlemsinflytande och förtroendemannastyre. Vi har en blogg som uppdateras nästan varje vecka och vi kan utvärderas och granskas av alla intresserade och aktiva. Vi gick fram mycket i förra valet och vi organiserar unga arbetare.

Detta skrämmer uppenbarligen regionens socialdemokrater. Nu när det ska bli fackval i gruvan och några aktiva inom Knegarkampanjen ställer upp tillsammans med jobbarkompisar i en motkandidatur till fackledningen, lanseras den ena skrämselartikeln efter den andra på ledarplats i NSD. För en månad sen hette det att Knegarkampanjen var en kommunistsekt från 70-talet, nu idag 24 februari dekorerar Abrahamsson sin ledarartikel med en rysk revolutionär från 30-talet. Knegarkampanjens praktiska politik har antingen gått Olov Abrahamsson helt förbi eller så är det så att den skrämmer vettet ur honom och partikamraterna.

Ingenting kritik i sak kommer nämligen fram i Olov Abrahamssons ledarskriveri. Han kritiserar inte ens den fackliga plattform som kandidaterna i fackvalet presenterat i Kiruna Annonsblad. Där kan man läsa att de är fem kandidater som enats om följande:

1. Facket ska fatta alla större beslut genom medlemsomröstningar. Medlemsmöten på arbetsplatserna ska ta ställning till t.ex. skiftändringar.
2. Styrka kräver sammanhållning. Fasta jobb åt nyanställda och kompensation åt dem som drabbades när Gruvpensionen försvann. Vi ska inte låta oss splittras.
3. Ge de anställda insyn och inflytande över investeringar. Bind vinster och andra obundna medel till investeringar i de anställda och samhällsbygget. Samarbeta med Kirunas föreningsliv för stadsflytt och sjukvård.
4. Ett arbetssätt nära medlemmarna: maximal spridning av förtroendeuppdrag och facklig tid samt valda kontaktombud i alla arbetslag. Medlemmar ska kunna avsätta förtroendevalda som missköter sina uppdrag.
5. Om arbetsgivaren inskränker fackets handlingsfrihet ska medlemsmöte hållas för att diskutera effektiva motåtgärder. Vi strävar efter att skriva in lokal konflikträtt i stadgar och avtal.
6. Facket ska vara partipolitiskt obundet men engagerat i frågor som medlemsmajoriteten stödjer. Solidaritet med andra gruvklubbar. Inga medlemspengar till politiska partier.
7. Lyft fram kvinnors rättigheter på jobbet och i facket. Vi vill ha en ansvarig för att värva kvinnor till förtroendeuppdrag och samordna ett tjejnätverk.
8. Vi måste hålla ihop inför malmprisfallet. Om varsel i slutändan inte kan undvikas så måste turordningsreglerna i LAS följas – inga överenskommelser som diskriminerar någon.
9. Fri debatt är nödvändig för riktig enighet – ja till yttrandefrihet i alla frågor. Regelbunden facklig information genom egna tidningar, hemsidor och nyhetsblad.

Det är detta och inte något som hände på 70-talet eller 30-talet som Olov Abrahamsson är rädd för.

Annika Blomberg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s