Vad hotar jobben i LKAB?

Bokslutskommunikén för 2014 för LKAB presenterades 12 februari ackompanjerad av dramatiska rubriker; ”400 jobb ska bort!”

lkab framtidDessa rubriker matades ut efter en vinter av fallande malmpriser, konkurs för Northland Resources i Pajala och domstolsprocesser om de nya gruvsatsningarna kring Svappavaara, så naturligtvis var det många LKAB-anställda och Kiruna-bor som drog efter andan och kände klumpen av oro växa i magen. Så hur står det egentligen till?

Svårigheterna att faktiskt kunna svara på den frågan utifrån anställdas och övriga stadsbors synvinkel är en del av problemet. En bokslutskommuniké är ett slutresultat i sifferkolumner och som lekman och allmänhet har man inte tillgång till de bakomliggande flödena i bolaget som dessutom skyddas av bolagshemligheten. Men om man går till texten så kan man ändå få en hel del matnyttig information.

Till exempel att LKABs produktion inte är i kris. Både produktionsvolymer och försäljningsvolymer är desamma som tidigare. De produktionsstörningar man haft beror på anläggningsproblem i Kiruna underjordsgruva och inte på att produkterna inte går att sälja. LKAB har dessutom prognoser för en växande efterfrågan både på pellets och på sina förädlade produkter från LKAB Minerals.

Vad som hänt och som orsakar larmen är att vinsten, överskottet, nästan har utraderats. Från 7,6 miljarder kronor före skatt 2013 blir det nu 570 miljoner före skatt. Detta beror främst på malmprisfallet på världsmarknaden men också på förlusten när satsningen på Northland Resources gick upp i rök plus större utbetalningar till stadsomvandlingarna än vanligt.

LKAB är med andra ord ett råvarubolag på en extremt instabil och konkurrensdriven världsmarknad. Det är detta som driver bolagsledningen att presentera kostnads- och personalminskningar, inte behoven i själva produktionen. LKAB säljer allt de producerar, de har enligt bokslutsrapporten knappt någon lagerhållning och företagets planer på en 35%:ig volymökning ligger fast. De tänker med andra ord fortsätta satsningen på att expandera sig till en allt bättre marknadsposition.

LKAB försöker hävda sig på världsmarknaden genom expansion och ta marknadsandelar och sälja till vem det vara må.

LKAB_logotype_1

LKAB vill expandera ytterligare på världsmarknaden

 

 

 

 

 

 

 

Bolaget framställer det som att det är en strid på kniven hela tiden men den sker verkligen inte på arbetares villkor. LKABs krympta vinst underminerar nyinvesteringar i t ex nya framtida huvudnivåer, samhällsansvar för stadsflyttarna och hotar jobben, trots att företaget som sådant inte är i gungning eller för närvarande riskerar att dras med i en konkursvåg.

På 2 år ska 400 tjänster rationaliseras bort och 700 miljoner sparas in. Detta ska ske samtidigt som planerna för volymökning ligger fast och utdelningen till staten som ägare genomförs. I år blir den 370 miljoner kronor.

Det är många frågetecken som reses just nu. Många frågar sig om neddragningarna är ett led i en strategi för att flexibilisera hela arbetsstyrkan eller motsatsen, att göra sig av med entreprenadavtal och koncentrera sig på egen regi? Rör det sig om ett förhandlingsspel för att få staten att släppa till miljötillstånden för de nya satellitgruvorna kring Svappavaara? Blir det överhuvudtaget några neddragningar av arbetstillfällen eller flyttas bara folk till Mertainen när den gruvan öppnar? Klart är att frågetecknen inte rätas ut genom att bara lyssna på mediautspel eller de motstridiga buden om hur länge facket har vetat om det här. De anställda har ingen insyn i detta och så kan det inte fortgå.

underjordarbetare

De anställda har ingen insyn och det kan inte fortgå

Vad som också är oroväckande är ”avsättningarna” till stadsomvandlingarna. Dessa sker inte genom fondering av reala pengar utan bokförs som skulder till framtiden. ”Avsättningarna” är med andra ord en bokföringsteknisk historia och bolaget döljer inte att man justerar dessa år från år. Även om skulden till framtiden, alltså prognosen för vad stadsomvandlingarna ska kosta, drar ned slutresultatet i bokslutet och bolaget kör med öppna kort i den delen, så finns det inga garantier för att man faktiskt klarar av att betala, om resultatet faller ännu mer framöver.

Knegarkampanjen har pekat på behovet av en oberoende fond för stadsomvandlingen som inte LKAB kontrollerar, och det blir bara mer och mer aktuellt ju hårdare klimatet på världsmarknaden blir. Dessutom behövs sammanhållning på golvet och insyn i bolagets inre för att arbetarnas villkor ska få genomslag i den nya situationen som växer fram i gruvbranschen. För det är inte ”dåliga tider” i största allmänhet eller fallande behov av stål som hotar jobben i LKAB, utan överdrivna vinstkrav, global konkurrenshets och en ägare som vägrar ta ansvar för bygden och jobben. När malmpriserna är höga använder staten bolaget som kassako men när konjunkturen vänder får det klara sig på egen hand och istället lägga kostnaderna på de anställda och samhället i Malmfälten.

Nej, nu måste utdelningarna till statskassan stoppas tills stadsflytten är säkrad och de lokala fackliga ombuden måste släppas fram till fullständig insyn i de flöden som ligger bakom bokslutskommunikén, så att de anställda kan ta ställning till vad som ska prioriteras nu.

Annika Blomberg

3 tankar om “Vad hotar jobben i LKAB?

  1. Hej älskade vänner i Knegarkampanjen! Aaro var ju nyligen ute i NSD och försvarade att LKAB säljer malm till Saudiarabien. Det har varit lite tyst från Knegis i den frågan tycker jag. Hur ser ni på det?

  2. Tack för svaret Annika! Jag missade den artikeln när den kom men det understryker bara faktum: knegis kan man alltid lita på!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s