Medlemsmakt och arbetardemokrati

Gruvtolvans ledning håller tydligen möten på arbetsplatserna i Kirunagruvan, där det sprids skräckskildringar om Knegarkampanjen under täckmantel av facklig information. Det påstås bland annat att Knegarkampanjen är en kommunistisk grupp som kommer tvinga fackmedlemmarna till det ena och det andra.

Det är med andra ord dags att återupprepa Knegarkampanjens ursprung, idéer och arbetssätt.

För det första: Bland Knegarkampanjens aktiva dominerar tidigare partilösa. Men flera pådrivande personer har brutit upp från förstenade arbetarorganisationer, både socialdemokratiska och kommunistiska, för att de ledsnat på toppstyre och dimridåer för att dölja uppgörelser med både fackpampar, bolagsledningar och stormakter. Istället äger vi vår egen organisation och väljer både företrädare och inriktning helt fritt.

För det andra: Knegarkampanjen är en ideell förening för arbetare och låginkomsttagare och inte ett parti. För att kunna skicka in arbetarrepresentanter i kommunfullmäktige har vi behövt registrera ett partinamn, men i allt övrigt fungerar vi som en ideell förening. Vi håller dessutom öppna möten för maktlösa Kirunabor för att bestämma vad vi ska göra och säga.

För det tredje: Knegarkampanjen har inskrivet i sina stadgar att vi kan välja nya förtroendevalda löpande. Vi tillämpar alltså själva det vi vill se i hela arbetarrörelsen, dvs att företrädare som inte gör det de lovat – eller till och med gör helt andra saker än vad medlemmarna bestämt – går att flytta på.

För det fjärde: Våra förtroendevalda som vi t ex skickar på kommunmötena får inte ta emot ersättningar utöver förlorad arbetsinkomst. Vi har inte gett oss in i politiken för att fylla på den egna plånboken utan för att det behövs förändringar i samhället.

För det femte: Knegarkampanjen går att utvärdera. Bloggen, våra kampanjer, våra motioner och debattinlägg i Kiruna kommun kan var och en ta del av och man kan dra sina egna slutsatser av det.

***

Så hur ligger det till med skräckvisionerna? Kommer Knegarkampanjen att svinga sin partipiska över fackets medlemmar om Jari Söyrinki och hans arbetskompisar vinner klubbstyrelsevalet i Gruvtolvan?

Faktum är att det inte finns någon partipiska att svinga. Knegarkampanjen har visioner om medlemsmakt och förtroendemannastyre – arbetardemokrati – som vi försöker tillämpa för allas vår gemensamma nytta.

Det som däremot kommer att hända om vi låter fackföreningarna omvandlas till personalorganisationer för arbetsgivarna eller försäkringsbolag, eller om vi lämnar walk-over till styrande småklickar och partilojala, är att vi får en se en urholkning av våra rättigheter och möjligheter. Vi kommer inte att ha någon verklig fackligt och medlemsorganiserad vilja att sätta emot bolagsledningarna. Våra representanter behöver en stark medlemsaktivitet, för annars skaffar de sig andra intressen med sina poster än vad medlemmarna har.

Det läge som är i Kiruna – en stad beroende av en järnmalmsproduktion med för närvarande fallande råvarupriser, och en stadsomvandling som hela tiden befinner sig i någon slags kris – gör det ännu viktigare med levande och medlemsstyrda intresseorganisationer. Annars blir vi bortdribblade i hemliga överläggningar.

Det som kommit fram de senaste dagarna om Gruvtolvans fd ordförande Harry Rantakyrö och hans maktspel bland gruvbolag och socialdemokrater i Norrbotten, visar att det finns många som förlorar på att medlemmarna får insyn, medverkan och makt. Så frågan är egentligen väldigt enkel. Är gruvarbetarna i Kiruna värda fackliga representanter som de kan kontrollera, som säger vad de tycker och vad vill, och som kan röstas bort?

Knegarkampanjen har uppmuntrat Jari Söyrinki att ställa upp som kandidat i ordförandevalet i Gruvtolvan och kommer att stödja honom och hans arbetskompisar på deras egna villkor, både före och efter årsmötet och oavsett hur det går. Det behövs liknande initiativ på många arbetsplatser i landet för att arbetardemokratin ska börja växa, så att vi kan skapa enighet i handling kring våra egna intressen.

Annika Blomberg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s