Ställ (s) till svars för Northland

Svenska Dagbladet har gjort en kartläggning av Northland-etableringen i Kaunisvaara och personbanden mellan ”aktörerna”. Den visar att befolkningen och arbetarna har förts bakom ljuset av ledande norrbottniska socialdemokrater.

SvD skriver 28 januari:

”De som SvD Näringsliv pratat med och som har haft insyn i Northlands resa säger att bolaget hade för bråttom att gå från noll till fungerande anläggning. SvD Näringsliv kan nu dessutom berätta att stora delar av underlaget var baserat på glädjekalkyler. De hundratals konsulterna visste inte hur dyrt det var att driva en gruva. Prognoser för valutakurser och järnmalmspris uppdaterades inte tillräckligt ofta. Förarbetet visade sig ha stora brister, berättar personer med insyn. Det var så illa skött att när den nya gruvledningen kom in på hösten 2012, många från Boliden, rev de upp de gamla kalkylerna och gjorde om budgeten från grunden.”

Dåvarande VDn Waplan säger till SvD att han kände till och informerade styrelsen om miljardhålen i verksamheten. Det bör alltså inte vara någon nyhet för den socialdemokratiska kamratklubben som varit indragna, att projektet var ett luftslott med enda syfte att skapa kortsiktiga vinster för bolagsledningen under prisboomen, och sedan stänga.

En professor i nationalekonomi som tidningen Arbetaren har pratat med, Hans Lööf på KTH, säger dessutom:

” -Den nuvarande modellen välkomnar oseriösa aktörer. Företagen kan, som Northland, skydda sig bakom en moderkoncern, som inte själv tog någon större risk. Man fick en hel del av finansieringen av svenska skattebetalare.” (Arbetaren 12 december 2014)

Det finns naturligtvis ansvariga i regeringsställning för det här vansinnet. Men lokalt är det socialdemokratin som måste ställas till svars. Regionala och lokala (s)-höjdare återfinns på alla strategiska poster i kommunen, länsstyrelsen, Pajala Utveckling AB, Norrbottens Handelskammare, Företagarna Norrbotten, IF Metall och på ledande poster i Northland. Socialdemokraterna har rusat till företagets tjänst och dessutom helt uppenbart deltagit i mörkläggningen av vad som verkligen skedde.

Svågerpolitiken och karriärismen i bolagsintressets tjänst illustreras bäst av Harry Rantakyrös bana och mutanklagelserna som har riktats mot honom i SvD.

rantakyröDen fd facklige ordföranden i Gruvtolvan flyttade till Pajala 2010 och blev socialdemokratisk kommunpolitiker. Han satt i kommunstyrelsen och röstade för Northland-etableringen samtidigt som han av partikompisen Jonas Lundström, vice VD på Northland, hade erbjudits jobb som personalspecialist i bolaget. Rantakyrö tillträdde alltså tjänsten samtidigt som han gjorde partikarriär och sedermera blev kommunalråd. Han kan omöjligt ha varit oinformerad om det verkliga läget.

Riksenheten mot korruption har nu inlett en förundersökning om mutbrott. Men även om åtal skulle väckas så verkar socialdemokratin i Norrbotten vara immun mot sådana blessyrer. Det senaste tillskottet i kommunalrådskretsen Niklas Nordström i Luleå, jobbade ju så sent som för ett par år sedan åt Prime, ett lobbyingföretag med uppdrag att plantera näringslivsagendan inom socialdemokratin.

IF Metall kan inte heller två sina händer och säga att man inget visste. Facket har rätt till representation i bolagsstyrelsen och IF Metall-avdelningen är en alltigenom en socialdemokratiskt kontrollerad förening. Utspelen i media och fackeltåget på stan där hela stan slöt upp, framstår allt mer som en enda stor charad för att föra alla arbetare, oavsett partisympatier, i Norrbotten bakom ljuset.

Vem bär ansvaret för en gruvetablering som enbart hade som syfte att spekulera i en prisboom, som nu dessutom är anmält för miljöbrott och som ställt en hel bygd inför en hotande kommunkonkurs och arbetslöshet? Det är ledningen för Norrbottens socialdemokrati som måste ställas till svars.

Annika Blomberg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s