INSÄNT: Det känns hånfullt!

Som före detta ledamot i Gruvtolvans styrelse tycker jag att Jan Thelins uttalanden är märkliga för att inte säga på vissa ställen vilseledande och på andra rena historieförfalskningar. Han utmålar dem som opponerar sig mot honom som kommunister som uppmuntrar till våldsaktioner, som är för ”trotskistiska” för till och med SKU. Gällande splittringen mellan SKU och Jari och Tommy så handlade den väl i mina ögon mer om ideologiska skillnader snarare än om våldsivrande. Men lösryckta fragment av händelser går, som Jan Thelin visat, att sätta in i vilket pussel man än vill. Men det är inte min största kritik. Detta är händelser som utspelade sig för snart 15 år sedan och deras politiska ideologi är väl knappast samma under deras nya paroll Knegarkampanjen som i mina ögon verkar jobba mot mer medbestämmande för arbetarna och arbetarrörelserna i Sverige.

Deras uttalanden om ”den världsrevolutionära processen” var väl också mer en förhoppning om att den ”arabiska våren” skulle utveckla sig till ett uppror lett av de inhemska arbetarrörelserna för att skapa ett bättre samhälle i länder som traditionellt styrts av diktatorer. Jag kan givetvis ha tolkat situationen fel då mitt samröre med Jari Söyrinki och Tommy Hjertberg inte sträckt sig längre än till vårt gemensamma arbete inom Gruvtolvans styrelse.

Men den viktigaste poängen som Jan Thelin försöker förvanska handlar om hans påstådda försök att skilja Gruvtolvan från partipolitiken med påståendet: ”Vi vill inte att Gruvtolvan ska bli en plattform för Knegarkampanjen. Vi har tvärtom försökt komma bort från partipolitiken, men de vill gå 20 år tillbaka i tiden”, (NSD ledarsida 13/1)

Detta känns hånfullt för de som vet att Jan Thelin med förra ordföranden Harry Rantakyrö var drivande i processen att få Gruvtolvans styrelse in i det socialdemokratiska partiet. Vilket de sedermera också lyckades med. De som arbetat hårdast för att skilja Gruvtolvans styrelse från partipolitiken och återskapa en arbetarorganisation utan partipolitiska allianser var ju just Tommy Hjertberg och Jari Söyrinki, ofta även stödda av mig som inte heller bekänt min trohet mot Socialdemokratin (märk väl att jag inte heller är medlem i Knegarkampanjen). Det blir lätt ironiskt när Jan Thelin dessutom brukar sin partikollega Olov Abrahamsson till att sprida dessa historieförfalskningar.

Som Thelin säger gör Gruvtolvan ett bra arbete för sina medlemmar. Men i Thelins regi brukar detta arbete komma på bekostnad av någon annan arbetares försämrade villkor. Som när Thelin valde att ge upp kampen om de 20 underjordsarbetarna som fick avsked till förmån för ett ”behagligt förhandlingsklimat” i framtida löneförhandlingar. Detta var vad som splittrade Gruvtolvans förra styrelse under tumultartade former som resulterade i att bland annat jag, Tommy Hjertberg och Jari Söyrinki övergav våra poster.

Martin Falck f.d. styrelseledamot i Klubb Gruvtolvan och f.d. vice-ordförande i SAK-gruppen, numera tjänstledig och student vid Umeå Universitet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s