Varför så rädda, Abrahamsson?

Svar till Olov Abrahamsson, politisk chefredaktör på socialdemokratiska NSD. Insänt till NSD med anledning av ledarartikeln 12 januari där Olov Abrahamsson (s) anklagar Knegarkampanjens Jari Söyrinki för att vara ”kuppmakare”. Läs här.

Ja, jag kandiderar till ordförande för Gruvtolvan och bygger en lista till styrelsevalet. Jobbet med plattformen pågår men klart är att vi står för fasta anställningar, krafttag mot rasism och diskriminering av kvinnor, medlemsomröstningar i varje större fråga.

Det verkar sticka i ögonen på dig, Olov Abrahamsson, så pass att du skriver en ledare full av osanningar. Jag kommer att bemöta dina personliga anklagelser på Knegarkampanjens hemsida men slösar inte dessa rader på det.

I din ledare på samma ämne 18 oktober 2013 medgav du storsint nog att ”det är naturligtvis upp till varje enskild medlem att utmana Jan Thelin och den nuvarande ledningen i Gruvtolvan.” Därefter föreslog du partival i facket – att kandidater borde bindas till politiska partier. Nu skriver du tvärtom.

13 januari höjer du istället Thelin till skyarna eftersom han för Gruvtolvan ”bort från partipolitiken”. Ursäkta, men läser du din egen tidning? I somras höll Thelin ett gemensamt valmöte med socialdemokraten Kenneth Stålnacke. Inför EU-valet en (s)-kampanj på LKAB:s arbetsplatser. Och det tar inte slut där.

30 november skrev kommunalrådet Kristina Zakrisson på sin blogg att (s) valt representanter till kommunala nämnder. Hon var nöjd men tillade att ”möjligen är ‘Gruvtolvan’ besviken över resultatet. Deras vice ordförande var upp i talarstolen och talade om att de hade ett motförslag. Det gick inte igenom.”

Gruvtolvans styrs som en sluten (s)-klubb – och ditt enda intresse är att det förblir så. Det är också en orsak till vår kandidatur. Vi kandiderar för kollektivet. Arbetardemokrati är ett sätt att bli kvitt överrockar och partipiskor. Arbetardemokrati är också det som kandidaturen har gemensamt med Knegarkampanjens kommunpolitik, som annars bedrivs på sina egna villkor.

För drygt ett år sedan krävde en tredjedel av klubbens medlemmar att få välja ny styrelse på ett extra årsmöte, allt enligt stadgarna. Du skrev då att vi inte spelade rent. Nu kallar du även dem som ställer upp i ordinarie fackval för ”kuppmakare”.

Verkligen en demokrat! Principerna anpassas efter maktbegäret – precis som i landstinget och kommunerna. Om ni är så duktiga som du påstår, varför så sjukligt rädda för öppna val? Det är skrämmande att läsa detta från chefredaktören för arbetarrörelsens största tidning i Norrbotten.

Jari Söyrinki

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s