Ideologisk upptrappning från höger

Så har då KD presenterat ett set urvalsmetoder för att slussa invandringen. FP och M uttalar snabbt sin uppskattning. Båda sakerna är i linje med Knegarkampanjen Kirunas valanalys. SD har fått rollen som den borgerliga skutans bakre roder, redo att backa upp en framtida Alliansregering.

På kort sikt är inte denna snurr så mäktig och förödande för invandrare och flyktingar. När Sverigedemokraternas partisekreterare Björn Söder nivåindelar befolkningsgruppers formella status, så att samer, tornedalingar och judar görs utom-svenska, ingår det inget förslag till regeländring med avseende på stödform eller rättigheter inom det svenska samhället. Samma sak med KD-paketet, som trots mindre generositet föreslår en uppehållsgaranti om tre år.

Men det som pågår är en ideologisk upptrappning, som SD framkallat på högerradikaliserande grund. För att uppnå den eftersträvade ”svenskhet” där barn till svenskfödda föräldrar är mottot, måste hela inställningen spridas till Sveriges arbetarklass. Det blir mycket svårgenomförbart när importerade medborgare utgör 25% eller mer inom arbetslagen. ”Rör inte min kompis” är en inställning som ligger nära tillhands på landets arbetsplatser.

Men det finns en mer långtgående logik i den ideologiska upptrappningen. Det är att längre fram påföra arbetare våld på sig själva: få dem att vända ryggen åt ”invandrarfacken”, motsätta sig kollektiva kampformer och solidaritet, det vill säga bli korporativistiska. Mellan den upptrappade ideologin och en sådan realitet måste en para-militärt organiserad rörelse växa ut i samhällsbilden. Då skulle krypto-fascismen blir mer än en ideologisk kod.

Söder och SD, påhakade av KD och röster ur andra allianspartier, håller på att skapa atmosfären som eggar och legitimerar synen på medmänniskor som under-människor. Däri ligger den stora faran med pågående ideologiska upptrappning. I morgon – om ett tidevarv – kan det bli koden för uppmarsch och systematiserad pennalism av arbetskompisar på landets arbetsplatser, med svenskfödda arbetare som startelvor i landslaget mot invandrare och flyktingar.

Den högerradikala polen, SD, får sina politiska kusiner i Alliansen att öppna politikens Pandoraask.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s