Insänt: Landsråd mot Alliansen

Det var en tidsfråga innan Löfvens regering skulle hamna i gungning. Eftergifterna till Miljöpartiet, lojaliteten mot EU:s fördrag och den politiska kontinuiteten från Alliansens åtta år vid makten hade tvingat arbetarrörelsen att ta strid mot ”sin egen” regering.

Men utmaningen kom från annat håll. Just för att Löfvens budget var så undergiven har Allianspartiernas aggressivitet väckt förvåning. De har underminerat regeringen, vissa om att snart få dansa in i Rosenbad med champagnekorkarna vinande genom luften. För att nå dit saboterades budgetprocessen genom ett da facto samarbete med Sverigedemokraterna. ”Bättre för landet”, var Carl Bildts kommentar på twitter.

Alliansen har alltså satt tonen för den maktkamp som väntar. Vi uttalade redan i november att ”det finns inget utrymme för sociala reformer inom ramen för överflödskapitalet”. Alliansen bekräftat oss på den punkten. Om arbetarrörelsen ska få en enda politisk idé genomförd så krävs samhällsförändrande mål och ett fullt oberoende från EU och näringslivet. Det börjar med – precis som fackföreningarna har krävt – att samarbetet med Miljöpartiet avslutas.

Knegarkampanjen har även uttalat sig för ett landsråd i arbetarrörelsen. Den inriktningen får nu en helt annan tyngd. Inför valet 22 mars 2015 kommer Alliansen att använda sina pengar, mäktiga vänner i och utanför Sverige, och stödtrupperna i Sverigedemokraterna. Den utmaningen måste arbetarrörelsen våga stå upp mot.

Vi kommer att engagera oss i den här valrörelsen. Vi gör det som partipolitiskt oberoende arbetardemokrater, och kan därför pressa på för ett landsråd av delegater från arbetsplatser över hela Sverige, som samlar sig omkring några prioriterade krav, som att:

* Sverige ska bryta med EU:s fördrag och domar – som skapar rättslöshet och lönedumpning på arbetsmarknaden, överför den politiska makten till oåtkomliga eliter och hindrar investeringar i offentlig sektor

* Den konstlade kapitalbildningen ska rensas ut från vård, skola och omsorg – oavsett ägarformer kan det inte tillåtas att viktiga samhällsfunktioner görs beroende av finansiella våghalsar och kortsiktiga vinstintressen

* Ett stopp för den industriella rovdriften – investeringsplaner som bygger på de anställdas medverkan och vetorätt; fullt ansvarstagande för de arbetare som drabbats av av bolagens maktmissbruk, med början i Pajalas Northland-gruva

Riksdagsvalet i september var ett av socialdemokratins sämsta val, och Alliansen har nu visat hur bräckligt Löfvens politiska projekt var. Gör extravalet 22 mars 2015 till en vändpunkt – och förbered det genom ett landsråd i arbetarrörelsen.

Jari Söyrinki, gruvarbetare och styrelseledamot i Knegarkampanjen Kiruna

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s