Knegarkampanjen Kiruna på offensiv

Knegarkampanjen höll söndag 16 november Extra årsmöte för att möta en rad brådskande behov som uppstått i efterspelet på valet.

Efter en redogörelse av verksamhetsåret så långt hölls rapporter om den internationella situationen och krisen i gruvindustrin. Efter en lång och insiktsfull diskussion beslutades att ta fram ett gruvpolitiskt program.

Extra årsmötet beslutade att byta namn från Föreningen Knegarkampanjen till Knegarkampanjen Kiruna för att underlätta uppstarten av nya grupper. Bland de olika förtroendeposterna valdes en ny ordförande och en styrelse av sju ledamöter. De politiska uppdragen i Kiruna kommuns olika instanser fördelades också.

Rapporter och dokument från Extra årsmötet publiceras inom kort på en särskild sida. Uttalandet nedan sammanfattar den nya inriktning som Knegarkampanjen Kiruna stakat ut för den närmaste tiden.

 

Tiden är nu för arbetarrörelsen

  • Knegarkampanjer organiserar upprustningen av arbetarrörelsen
  • Den socialdemokratiskt ledda regeringen kan inte möta utmaningarna som väntar
  • Förbered en kampanj för landsråd

Lagom till Knegarkampanjen i Kirunas 5-årsjubileum appellerar vi till arbetarrörelsen i Sverige: rusta upp era organisationer och ta täten för en ny samhällsordning, eller blekna bort som en del av det gamla samhället.

Instabilitet och växande kaos

Över hela världen tränger den ekonomiska och sociala krisen in i de politiska rummen. Den systemchock som briserade 2008-2009 möttes med vidare kapitalisering av statsorganisationerna, och nu är hela länder i riskzonen för inställda betalningar. Första punkten på deras regeringssammanträden är hur staten ska garantera kapitalismens fortlevnad utan att riskera sin egen bankrutt.

Samtidigt har den världsordning som hållits uppe av USA:s hegemoni övergått i ett okontrollerat tillstånd av konflikter, som i några av planetens mest befolkningsrika områden redan slagit om i revolutioner och inbördeskrig. För första gången sedan Balkankrigen utkämpas omfattande strider även i Europa.

Den allmänna instabiliteten och i vissa områden rena kaoset leder till stort mänskligt lidande. I juni rapporterade FN att över 50 miljoner människor befinner sig på flykt – det största antalet sedan Andra världskriget. ”Världen blir en alltmer våldsam plats, och människor tvingas lämna sina hem”, sa flyktingskommissarie Antonio Guterres.

Stefan Löfvens verklighet

Sverige har med sin framskjutna ställning som kapitalexportör undgått att bli en krishärd. Men takten i avindustrialiseringen ökar och de arbetslösa blir fler, stadsdelar och bruksorter blir zoner för utanförskap, social service rustas ner och militär kapacitet rustas upp. Hela samhället anpassas efter en alltmer destruktiv och rovgirig kapitalism. Det håller inte – lokala proteströrelser, missnöjespartier och förortsrevolter kommer att fortsätta växa, foga ihop sig och utmana den politiska makten.

Detta är verkligheten som den socialdemokratiskt ledda regeringen möter. Det finns inget utrymme för sociala reformer inom ramen för överflödskapitalet, och det vi sett hittills är en fortsättning på den borgerliga alliansens politik.

Om den officiella arbetarrörelsen håller sig lojal till det – istället för att lyfta alternativ och pressa på för utvägar – så har den i ett enda slag förbrukat sin trovärdighet. Arbetarrörelsen måste ta täten för en ny samhällsordning, använda sin kollektiva kraft och bereda vägen för alla andra frihetssträvanden. Annars riskerar motståndet att fortsätta på kortsiktiga och desperata sätt.

Knegarkampanjer och landsråd i arbetarrörelsen

Knegarkampanjen i Kiruna har kämpat framgångsrikt för barnomsorg och bostadsbyggande, kvinnors och flyktingars rättigheter, insyn och påverkan i kommunpolitiken, mot politisk korruption och inkompetens. Vi är ett arbetardemokratiskt centra för aktivister, självständigt från byråkratiskt maskineri, som organiserar människor där de är.

Vi kommer nu att vända oss till industrigolvet, sporra kandidater till fackval bakom plattformar för facklig upprustning, bemöta regeringens ruttna politik och rationaliseringar från bolagen som drabbar arbetarna genom lönepress och skadliga arbetsförhållanden.

Vi stödjer bildandet av nya kampanjer eftersom det är den kampform som bäst rustar upp arbetarrörelsen. Knegarkampanjer kan byggas överallt och aktiveras inför alla olika strider. Men om andra livskraftiga kampformer uppstår kommer vi förstås att erbjuda dem både politiskt och praktiskt stöd.

Vi ska förklara landsrådet som en samlingspunkt mot krisen och för att lyfta fram ett oförstört ledarskap för arbetarrörelsen. Stefan Löfvens prat om att ”svetsa ihop landet” är ett illusionsmakeri. Denna regering sviker arbetarrörelsen, och det blir tydligare för varje dag av dess maktinnehav.

Tiden att rusta upp arbetarrörelsen är nu – imorgon kan det vara för sent!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s