Första fullmäktige i Kiruna: ”En svartfot som ordförande”

 

På det första fullmäktigemötet med nyvalda politiker drev Knegarkampanjens Tommy Hjertberg två frågor med kraft: att Kiruna kommun inte ska använda skattemedel för att erbjuda kreditgarantier åt företag, och att kommunens finanspolicy inte ska tillåta spekulation.

Kreditgarantiföreningen Norr Ekonomisk Förening begärde drygt 200 000 kronor från Kiruna kommun för att ”skapa en stark kapitalbas” och använda den som borgen för lån från småföretag. Tommy argumenterade mot detta och kritiserade kommunledningen.

– Det finns skriande behov i Kiruna och företagen ska stå på egna ben. Kommunen har sedan länge slutat borga för enskilda personers lån men fortsätter göra det för företag, det är inte rätt.

När det gällde revidering av finanspolicyn föreslog kommunstyrelsen en ändring som gjorde att finansiella tillgångar kan användas för spekulation, vilket var förbjudet i de gamla riktlinjerna. Tommy drev linjen att förbudet måste finnas kvar. Vänsterpartiet, som först försvarade alla placeringar med god avkastning, ställde sig sedan bakom Tommys linje och Knegarkampanjens tilläggsyttrande antogs.

I kommunfullmäktige används mycket av tiden till ”gnabb” mellan blocken och de flesta ledamöter sitter helt tysta. Allvaret och ansvaret som utslitna undersköterskor och arbetslösa ungdomar kräver från politiska ledare finns inte.

– Vårt beslut att stå utanför ”blocken” är helt riktigt. Feministiskt initiativ som gått in i kommunledning står nu tysta bakom högerpolitiken. Vi är oberoende i fullmäktige eftersom våra uppdragsgivare finns på arbetsplatserna och bostadsområdena och inte i något kommunkansli, säger Tommy.

Men bomben på detta möte var ändå att Ann-Kristin Nilsson blev fullmäktiges ordförande. Det är samma Nilsson som röstade för nedläggning av akutkirurgin på Kiruna sjukhus i landstinget, och förra året spred anonyma flygblad om Knegarkampanjen på LKAB:s industriområde. Jari Söyrinki, knegarnas insynspolitiker i kommunstyrelsen, tyckte så här:

– Det är en provokation mot kirunaborna och något ännu värre mot gruvarbetarna. Socialdemokraterna belönar Nilsson för hennes insatser i partiet och skiter i vad kirunaborna tycker, men för oss är hon en svartfot.

Knegarkampanjen ser fram emot fyra nya år av politik – men vi tänker flytta den politiska makten till befolkningen och hålla en sund distans till politikerklubben. Den nya kommunledningen har redan anmält stora besparingar och vi kommer att informera och mobilisera väljarna mot varje försämring av standard.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s