Ta ansvar i Pajala!

Northland Resources stängning av gruvan i Kaunisvaara är ett hårt slag mot hela gruvarbetarkollektivet i Norrbotten och mot befolkningen i Pajala kommun. Det som nu händer har ingenting med samhällsansvar att göra, utan handlar om att säkra så mycket resurser som möjligt till ägarna. Samtidigt står fackledningarna och kommunpampar som ska företräda arbetarrörelsen passiva och lägger hela frågan i direktörernas händer. Om deras politik får fortsätta så är det de anställda och lokalsamhällena som kommer att få ta hela smällen.

Det som behövs nu är att sätta arbetarrörelsen på fötter för att säga ifrån mot bolagsledning och makthavare. Krisens bördor ska inte bäras av vanliga knegare. Vi kräver:

ATT  uppsägningarna ska dras tillbaka och att personalen i första hand ska sysselsättas med att färdigställa produktionsanläggningar och andra behövliga projekt, i sista hand permitteringar med full lön

ATT den (s)-dominerade regeringen ska hålla personalen skadefri från sina villalån och Pajala kommun tilldelas en nödsumma för att hålla uppe igångsätta sociala utvidgnings- och uppbyggnadsprojekt

ATT Northlands direktörer ska betala tillbaka sina bonusar och fallskärmar, för förvaring inom Pajala kommun

ATT kvarstående medel i kassahållningen ska redovisas öppet från bolagsstyrelsens sida.

ATT den (s)-dominerade regeringen gör en offentlig snabbutredning om konsekvenserna av den extremt låga markhyran och minimala exploateringsskatten som avkrävts Northland.

ATT Northlands malpåseperiod används till full utbyggnad av transportvägar och en järnvägslinje från malmbanan till Pajala.

ATT ett nytt bolagskontrakt upprättas, enligt vilket de anställdas fackliga företrädare ska tilldelas vetorätt för att kunna stoppa varje produktionsplan som går ut på högt uppdriven rovdrift och kortsiktig lönsamhet.

De som kan sätta kraft bakom dessa krav är i första hand det samlade gruvarbetarkollektivet i Norrbotten och deras fackliga organisationer. Som ett första steg behöver Gruvklubbarna 135, 4, 136 och 12 samlas till ett stormöte av medlemmar för solidaritetshandlingar med Pajalaarbetarna på kort varsel

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s