Vad hände i valet och vad är det politiska läget i Sverige?

Sedan valet har Knegarkampanjens valledning analyserat resultatet och vi sammanfattar våra ställningstaganden här.

Valanalysen blir startpunkt för våra studiecirklar om framtidens politik. Vi uppmuntrar väljare och sympatisörer att skicka sina synpunkter, antingen per mejl eller i kommentarsfältet nedan.Vill du läsa vår utvärdering i sin helhet så beställer du utskriften på knegarkampanjen@gmail.com.
Vill du delta i någon av cirklarna tar du kontakt på mejl eller telefon.

Vår analys slår fast fem centrala punkter.

1. Att den borgerliga alliansen är knäckt – ett historiskt bakslag för den svenska borgerligheten. Detta trots att fler än någonsin röstade borgerligt (till borgerliga partier räknar vi även Feministiskt initiativ, Miljöpartiet och naturligtvis Sverigedemokraterna). Vår röstuppmaning att ”rösta (s) för att bli av med Reinfeldt” var helt riktig. Vi hade inga illusioner om Löfvens politik, utan såg i honom ett verktyg för att sänka Alliansregeringen.

rovenreinfeltliten

Uppdrag slutfört!

2. Sverigedemokraterna är de enda vinnarna. De har fördubblat resultaten flera val på raken, rivit upp blockpolitiken i Sverige och skapat en högerradikal pol. Som högerradikala placerar de sig mitt emellan högerpopulister som norska Fremskrittspartiet och högerextremister som franska Front National. Deras framgångar är ett stort problem som måste bemötas politiskt av arbetarrörelsen, men det verkligt betydelsefulla i årets val är att den borgerliga alliansen knäcktes.

3. Alla andra partier och det svenska politiska systemet har försvagats av valresultatet. Sedan 2008 har hela världen befunnit sig i en ekonomisk kris som snart bryter fram igen. Sverige fick en svag minoritetsregering och utomparlamentariska krafter kommer troligtvis att blanda sig mer i politiken – myndigheter och bolag, rättsapparat och polis samt en olika överstatliga organisationer. Det blir en orolig tid men också en situation som öppnar upp för initiativ från arbetarrörelsen. Det skärper behovet av en tydlig brytning med EU:s politik och institutioner.

4. Den etablerade arbetarrörelsen står däremot svag. SAP som är svenska arbetares ”historiska ledarskap” gör ett lika dåligt val som 2010. Man är oförmögen att att engagera basen på arbetsplatser och bostadskvarter. När Löfven bildar regering så blir det utan större stöd i den egna rörelsen och utan arbetarpolitik – i 9 frågor av 10 en fortsättning på allianspolitiken. Socialdemokratin har blivit ett ”caucus-parti” och valmaskin, en sluten ledningskärna utan kontakt med arbetarbasen som vill att partiet bryter med den borgerliga politiken och EU-diktaten. Detsamma gäller Vänsterpartiet.

5. Det blev ingen ”vänstervåg” och Knegarkampanjens framgångar i Kiruna går emot mönstret. Vårt resultat (226 röster i landstinget och 505 röster i Kiruna kommun – en enda röst från ett andra mandat!) är en stor bedrift. Det blev ingen ”våg”, men situationen efter valet gynnar oss. Utan borgerlig allians, med Sverigedemokraterna som gömmer sig i parlamenten och inte mobiliserar basen, med Löfvens högerpolitik som väcker motståndslustan hos arbetare – nu finns chansen att samla oppositionella krafter. Därför verkar vi för ett storrådslag av arbetarrepresentanter som framlägger en kravlista mot regeringen. Det är en taktik som kommer att diskuteras närmare i studiecirklarna.

En bred oppositionell rörelse kan byggas omkring ett storrådslag i arbetarrörelsen och därför lyfter vi fram det som vår huvudlinje. Men för att kraven från arbetarrörelsens gräsrötter ska bli verklighet, måste även alla regeringssamarbeten med borgerliga partier avbrytas. Det kräver vi i ljuset av valresultatet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s