Vad är (s)?

Ett trubbigt verktyg, det är bilden som (s) ger av sig själva. Men är de ett rent arbetsgivarparti? Eller är de ett parti av pampar som kört den organiserade arbetarrörelsen i botten? Frågorna behöver undersökas grundligt i förlängningen av pågående valrörelse.

Några saker framträder dock tydligt:

• (s)-ledningen har helt och hållet tappat förmågan att samla och motivera föreningssverige till att engagera sig i valkampanjen (utöver avlönade funktionärer).

• (s)-ledningens politiska svar och löften till väljarna håller sig inom samma grundspår som Alliansregeringen följt under 8 år.

• (s)-ledningen gick in i valrörelsen med historiskt låga opinionssiffror, och har sjunkit till rekordlåga nivåer veckan innan valet. Löfvens följdriktiga vinglande i regeringsfrågan – som öppnar för en koalition även med Allianspartier – håller på att ta bort de sista resterna av att (s) står för ett alternativ.

Knegarkampanjens linje för en riksdagsröst på (s) som ett redskap för att äntligen underkänna och fälla Alliansregeringen, blir en allt svårare handlingslinje för att få något uträttat i riksdagsvalet. löfvenkarikatyrInte desto mindre så finns det för närvarande inte något bättre alternativ än att mana på arbetskompisar och vänner att trots allt gå och rösta även i riksdagsvalet och använda (s)-valsedeln i förhoppningen att fälla alliansregeringen.

Därmed skulle ett litet framsteg åstadkommas, och viktigare än så: (s) skulle pressas ut från den politiska skuggvärlden och in i rampljuset. Det skulle underlätta för den organiserade arbetarrörelsen att kunna bedöma om (s) hör hemma hos arbetsgivarna eller i arbetarrörelsen.

Arbetaroppositionella krafter som inför riksdagsvalet passar på uppgiften att köra ut Alliansregeringen, visar inte den fasthet som krävs för att få igång arbetarrörelsen både inom gamla och kommande organisationer. Valet är enkelt mellan ett litet, litet framsteg och det stora bakslag som det skulle innebära om Alliansregeringen kan fortsätta, med sitt så kallade ”nya arbetarparti” (m) vid rodret och uppkomlingen, som utger sig för att vara det ”moderna arbetarpartiet” (sd), som stödparti.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s