En stark manifestation till stöd för Emanuel

IMG_1604

Kommunfullmäktiges ledamöter i Kiruna möttes av en demonstration till stöd för Emanuel Oganesian som har tagits av polis och förts till förvar i Gävle för att deporteras till Armenien. Hundratals kirunabor hade samlats för att markera att vi inte accepterar den behandling som Emanuel och andra asylsökanden utsätts för i Kiruna och hela Sverige.

Partierna i kommunfullmäktige enades om ett uttalande till stöd för Emanuel och mot som du kan läsa här, där det bland annat sägs att deportationen är ett brott mot mänskliga rättigheter. Det är ett skarpt uttalande, men de skarpa orden måste följas upp med handling. För Emanuel handlar det om timmar och för att uttalandet inte bara ska vara tomma ord så måste kommunledningen nu vända sig till berörda myndigheter och ta strid för kravet på att Emanuel släpps och beviljas uppehållstillstånd.

Flera tal hölls till stöd för Emanuel, men det starkaste och mest rörande talet framfördes av Emanuels flickvän Sara Nutti. Med Saras tillåtelse så återpublicerar vi här hennes tal:

“Hej allihopa!

Jag heter Sara Nutti, jag är 18 år, alltså en tonåring som går igenom det som det flesta ungdomar har fått uppleva, det som vi kallar problem. Dock har mina problem handlat om saker som killar, kroppsfixering, hetsen över att passa in, sköta sig bra i skolan, viljan att hänga med dem som kan höja ens status. Ni anar inte hur korkad jag känner mig nu, hur mycket jag skäms över att jag under så många nätter gråtit över detta och trott att det här är någonting att grubbla över. Jag har trott att jag har fått uppleva hjärtersorg, ett krossat hjärta, och på många sätt har jag väl det. Men just nu känns det som att nån grabbat tag i mitt hjärta, stampat på det ett hundratals gånger, dragit det genom grus för att senare slänga ner det i närmsta sjö. Nu ser jag mig omkring och ser helheten, det som jag under flera år ignorerat. Jag ser ett Sverige där vi har delat upp folk i ett vi och ett dom, där Sverige har blivit mer individualistiskt. Att Sverige nu enligt sina egna lagar kan skicka iväg folk till krig, till tortyr och död. Det är någonting som är jävligt fel när man enligt lag kan göra så. Folk gömmer sig, blir apatiska och gör allt i sin makt för att slippa ta det där flyget till sitt hemland och det finns en anledning till varför dom gör det, det är inte så konstigt. Ta en titt, se på varandra. Alla vi behöver trygghet. Man ska inte behöva gå runt och känna en rädsla över vad morgondagen har att erbjuda och undra om det bara är just idag du får träffa dina vänner, hänga i skolan eller gå till jobbet. Om det bara är inatt du får sova i din egen säng.

Just nu sitter min pojkvän, även känd som Emanuel Oganesian i förvaret i Gävle, för att senare utvisas till Armenien där ett hårt straff väntar. Efter att han helt utan förvarning omhändertogs av polisen här i Kiruna fick han resa genom halva Sverige till Gävle. Att en helt oskyldig man har fått transporteras tillsammans med kriminella för att senare övernatta i Härnösand i ett av Sveriges största fängelser är bara sjukt, det är omänskligt. Jag ryser över hela kroppen, jag blir rädd. Vi alla som står här har en sak gemensamt, vi vill att just vårt liv ska vara så meningsfullt som möjligt och vi gör vårt bästa för att det ska bli det. Men vad händer när den lilla trygghet vi haft försvinner, när våra drömmar krossas och några med status, med makt styr våran framtid?

Så nästa gång kanske det är du, din släkting, din granne, din vän, din kollega eller din stora kärlek som är offret, hen som inte får tillhöra Sverige längre, hen som inte får vara en i gänget. Efter det som jag nu har fått uppleva, så kan jag lova redan nu att jag kommer stå vid din sida, precis som jag tycker att du ska göra nu, och när du upplever världen som iskall och stor ska jag stå upp och slåss för dig älskade bror.

Tack för mig!”

2 tankar om “En stark manifestation till stöd för Emanuel

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s