Kliv åt sidan, översittare!

Ladda ned som flygblad här

Tre veckor före valet tar Gruvtolvans styrelse ställning för socialdemokraterna i Kiruna. Man har inget medlemsbeslut i ryggen, men i ett mejl till medlemmarna förklarar man att ”som facklig klubb har vi ett ansvar att engagera oss politiskt” och hänvisar till stadgarna.

Knegarkampanjen vill se politiskt aktiva men partioberoende fack, medan Gruvtolvans ordförande Jan Thelin gör sig till nyttig idiot för socialdemokraterna. Hans uttalanden kommer dessutom som på beställning från LKAB. Nyligen presenterade bolaget en dålig delårsrapport och hänvisade till ökade kostnader för stadsflytten. Strax därefter sitter Gruvtolvans styrelse på en presskonferens med socialdemokraten Kenneth Stålnacke som utmanar nuvarande (s)-kommunalråd om makten i Kiruna.

stålis o thelinHur förklarar man det? I mejlet till medlemmarna skriver man att man blandar sig i politiken för att ”stadsomvandlingen slår hårt på LKAB:s resultaträkning, det kommer i förlängningen drabba våra medlemmar med besparingar” genom att ”visstidsanställningar begränsas och avslutas, visstidsanställningar övergår inte till tillsvidareanställningar, vårt förhandlingsutrymme begränsas”.

Gruvtolvans styrelse vill alltså ha en kommunledning som håller nere kraven på LKAB, och hotar medlemmarna med sämre arbetsvillkor och lön. Detta är inte en acceptabel politik.

Vi har sett vad socialdemokraternas styre har inneburit av sjukhusslakt, förhalad stadsflytt och hemliga förhandlingar med LKAB. Vi vet att den borgerliga oppositionen i Kiruna gärna tar över, med centerpolitikern Gunnar Selberg i spetsen, och då blir Kirunas kommunledning ett verktyg i Alliansens händer. En röst på Selberg är en röst på de borgerliga partierna.

10609574_10153422288442699_3781160920592075855_n

Blocket av bolagsköpta partier (socialdemokraterna, vänsterpartiet och samelistan) och blocket av regeringsköpta partier (centerpartiet, moderaterna, folkpartiet, sverigedemokraterna med fler) tävlar om att lura kirunaborna i fyra år till. En kommunledning med Selberg skulle inte heller ta strid. Den skulle försämra arbetsvillkoren och ge fritt spelrum åt bolagen.

Knegarkampanjen står som ensam arbetaropposition i Kiruna. Vi är de enda som inte styrs av bolag, fackpampar eller regering. Därför kan vi också stå upp och ställa de nödvändiga kraven för att stadsflytten ska fullföljas.

 

__

Vi publicerar nedan mejlet från Gruvtolvans styrelse fredag 22 augusti, som en sympatisör vidarebefordrat till oss.

Medlemsinfo!

Vi stödjer inte enskilda politiker! Det här handlar inte om att stödja Kenneth Stålnackes personkampanj. Vi vill lyfta fram hur politik påverkar våra medlemmars fackliga rättigheter och arbetsvillkor.

Vi sitter alla i samma båt när det gäller stadsomvandlingen i Kiruna och vill ha en lugn och trygg stadsomvandling. Med tanke på det som cirkulerat i media dom senaste dagarna så valde vi att ansluta på en presskonferens. Detta för att väcka politiker och allmänhet om den pågående diskussionen gällande stadsomvandlingen, det är dags att hela Kiruna tar sitt ansvar. Som facklig klubb har vi ett ansvar att engagera oss politiskt: §2 IFMetall stadgar där det bland annat står att vi ”ska tillvarata medlemmarnas gemensamma intresse och styrka för att skapa bästa möjliga villkor i arbetslivet och i samhället”.

Vi vet att stadsomvandlingen slår hårt på LKAB:s resultaträkning, det kommer i förlängningen drabba våra medlemmar med besparingar i form av:

– Visstidsanställningar begränsas och avslutas.

– Visstidsanställningar övergår inte till tillsvidareanställningar.

– Vårt förhandlingsutrymme begränsas.

Stadsomvandlingen är en process som kommer att pågå under lång tid. Vi kommer inte att behöva flytta 5000 boenden nu, en del medborgare kommer aldrig att behöva flytta på grund av stadsomvandlingen. Företag i Kiruna går för högtryck och gör stora vinster på gruvverksamheten – Vilket ansvar har dom?

Vi värnar om våra arbetstillfällen!

/Klubb Gruv12

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s