Knegarkampanjen deltog på bostadspolitisk debatt

Hyresgästföreningen bjöd in alla politiska partier i Kiruna kommunfullmäktige till en bostadspolitisk debatt på Folkets Hus i Kiruna för att diskutera situationen för de som bor i hyreslägenheter i samband med stadsflytten. Debatten var i stort sett en upprepning av de många debatter som varit i kommunfullmäktige under de senaste 4 åren. De borgerliga partierna hävdar att det är kommunen och LKAB som ska lösa problemen, att alliansregeringen inte har med saken att göra. Sossarna och Vänstern hänvisar till regeringen och vill behålla vänskapliga förbindelser med gruvbolaget.Bostadsdebatt på Folkets Hus i Kiruna

Miljöpartiets flummiga påståenden om att man skulle kunna stoppa stadsflytten genom att bryta malmen i kirunagruvan med andra brytningsmetoder avslöjades återigen som tomt prat utan verklighetsförankring.

Debatten visade också med tydlighet att Knegarkampanjen är den enda politiska kraft i Kiruna kommunfullmäktige som kräver att stadsflytten ska innebära en social upprustning. De övrigas partierna är nöjda bara staten genom LKAB flyttar vår undermåliga sjukvård och vårat bristfälliga bostadsbestånd till en ny plats.

Kiruna hade inte existerat utan gruvbrytningen, men eftersom staden huvudsakligen servar gruvindustrin med arbetskraft och infrastruktur så är det helt rimligt att kräva att bolaget och dess ägare staten ger något tillbaka för de tiotals miljardser som man plundrat härifrån under bara de senaste åren.

En annan sak som diskuterades var problemet med att fastighetsägare som får sina hus inlösta tar pengarna och sticker utan att bygga några nya hyreshus i Kiruna. De övriga partierna är totalt handfallna inför den frågan, och det beror på att de inte vågar ställa det självklara kravet att staten som ägare av gruvdriften ska garantera återuppbyggnaden av staden genom att fondera medel för detta. Om privata fastighetsägare inte vill bygga upp nya fastigheter så får man använda dessa fonderade pengar till detta.

Den linjen har vi drivit sen vi kom in i fullmäktige, men kommunledningen litar på gruvbolaget och högeroppositionen litar på alliansregeringen och det kommer kirunaborna att få betala för i slutändan.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s