Knegar-Info #1 – Vad är LKABs löften värda?

Skärmavbild 2014-08-09 kl. 08.09.59I NorrbottensKuriren kan man läsa den 6 augusti att miljöinspektören i Kiruna Kommun fått in pappren som ska ligga till grund för marksaneringen inför nya stadshuset. Man kan läsa att LKAB nu har ansökt om ”mindre känslig markanvändning”. Detta trots att de lovat kommunen att sanera ordentligt för det som kallas känslig markanvändning, alltså bostäder, byggnader och platser där människor vistas dagligen. Efter att media fått nys om det har nu LKABs miljöchef lovat att fixa stadshustomten. Resterande mark är fortfarande höljt i dunkel. Det är alltså så att tjänstemännen på kommunen måste gå till media för att LKAB ska sköta saneringen inför nya Kiruna och hålla sina löften? Detta visar att man inte kan utgå ifrån LKABs ”goda vilja” utan att det måste finnas bindande avtal och befolkningens insyn.

Knegarkampanjen vill se
► Nybyggda bostäder med höjd standard utan ökade kostnader, och en gemensam bostadsförmedling för hela Kirunas bestånd.
► Hårt kontrollerade byggprojekt för att undvika nya skandaler med byggfusk och entreprenader utan kollektivavtal.
► En tätbyggd stad med social service inom gångavstånd och kollektivtrafik som binder samman stadsdelar och arbetsplatser.
► Särskilda satsningar på idrott, kultur och ungdomar – till att börja med prioritet på en multiarena för föreningslivet.
► Att LKAB i undertecknade avtal garanterar standarden i Nya Kiruna och inte kan köpa sig fria med engångsbelopp.

FAKTA

Enligt avtalet i juni mellan LKAB och Kiruna Kommun om Gruvstadspark 2 har LKAB betalat 3,7 mdr kr till kommunen. LKAB har helt frånsagt sig ansvaret för att nya Kiruna byggs. De har betalat för husens och markens värde och kommunen har lovat att inte begära mer pengar även om det skulle bli fördyringar. Nya avtal planeras om flera gruvstadsparker. Kommunledningen har inte informerat Kirunaborna om vilka planer eller krav man har inför dessa förhandlingar.

Knegarkampanjen vill se

► Återkommande rådslag för Kirunas arbetarorganisationer och föreningsliv som en motmakt till gruvbolagen och deras ombud. Avtal direkt mellan gruvnäringen och Kirunas samlade arbetarorganisationer och föreningsliv. Rådslagen ska godkänna eller underkänna nya undersökningar och gruvetableringar i kommunen. Inga fortsatta förhandlingar om så kallade ”gruvstadsparker” som splittrat kirunaborna och lett till social nedrustning

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s