Vad tjänar Knegarkampanjens kandidater?

Skärmavbild 2014-06-11 kl. 07.33.15

I dagens NSD kan man läsa en granskning av vad länets kandidater i valet i september tjänar. Knegarkampanjen ser nästan ut att hamna i topp. Våra kandidater är vanliga knegare. Hur är det möjligt?

• Vi har för närvarande bara tre kandidater anmälda eftersom vi arbetar med öppna listor inför valdagen. Vi kommer att anmäla flera kandidater och det går också att skriva dit dem som är särskilt förtroendeingivande ända fram till valdagen.

• De tre nuvarande kandidaterna är alla förvärvsarbetande. Ingen studerar, är arbetslös, långtidssjukskriven eller pensionär. Trots att vi har näst högst medelinkomst i NSDs granskning, så är den i Knegarkampanjen med högst inkomst på 35e plats bland kandidaterna till Kiruna kommunfullmäktige i inkomstjämförelsen.

• Löneläget i Kiruna är bland landets högsta, både vad gäller industrin och den offentliga sektorn. LKAB är ett av världens mest vinstdrivande företag sett per anställd och där jobbas ihop till ca 10% av Sveriges bruttoexport. Genomsnittslönen bland arbetare i LKAB är omkring 490 000 kr inklusive belöning, OB-tillägg och övertidsersättningar. Löneskillnaderna mellan basindustrin och den offentliga servicen vill Knegarkampanjen bekämpa. Vi anser att det behövs social upprustning av alla serviceyrken och dess arbetsvillkor och stödjer alla anställda som tar upp kampen för detta.

• I inkomsterna som redovisats i NSD inräknas arvoden som kommunen betalar ut för de politiska uppdragen. I Knegarkampanjen låter vi dessa arvoden gå in i kampanjkassan. För 2012 som granskningen gäller handlar det om totalt ca 150 000:- före skatt som vi inte lagt i egen ficka.

• Kampanjkassan använder vi för att betala lokalhyra, betala allt vårt tryck, kampanjmaterial och annonser, internet, elräkningar, etc. Dessutom har vi av och till solidariserat oss med kämpande arbetare på andra platser och skickat ekonomiskt stöd. Innehållet i våra kampanjer kan man med fördel granska via den här bloggen men vi har lyft på många stenar för att klargöra hur makten över samhället fungerar och vem som utövar den och hur. Allt ifrån EU och USA över den svenska Allians-regeringen och Kiruna kommunledning till fackpampar och
strippklubbsägare lokalt.

• Vi uppbär samma partistöd (relaterat till storlek) som alla andra partier i kommunfullmäktige och tillsammmans med våra egna bidrag och återbetalda arvoden hade vi en kassa som medgav en valbudget på ca 200 000:- vid årets ingång. Inga andra partier bedriver valrörelse för att begära väljarnas förtroende i val med så knappa medel och därför är vi oerhört beroende av aktivister, praktiska handtag och av sociala medier för att bidra till att knegare får en röst i politiken.

• Vi som hittills kandiderar för Knegarkampanjen är:

Back Camera

Tommy Hjertberg, automationstekniker och deltidsbrandman på LKAB. Han
tjänar 495 000 kr före skatt och exklusive politiska arvoden, bor i en hyresrätt hos KBAB och kör SAAB årsmodell 2007.

lkab_jari

Jari Söyrinki, gruvmekaniker under jord på LKAB och tjänar 462 773 kr före skatt och exklusive politiska arvoden, bor i en tvåa hos LKAB Fastigheter och kör en Mitsubishi årsmodell 1997.

annika

Annika Blomberg, vik. deltidslärare och tjänar 190 000 kr före skatt och exklusive politiska arvoden. Får behålla 5 000 per månad efter skatt av vårt insynsarvode för att kunna jobba deltid i syfte att jobba politiskt för Knegarkampanjen. Flyttar runt i bostadslöshetens Kiruna. Bor just nu i en etta på Lompis och kör en Daewoo årsmodell 00.

En granskning som den NSD gjort kan vara upplysande men den kan också bli missvisande. Dels så har man av någon anledning valt att inte räkna med inkomst av kapital och dessutom syns ju överhuvudtaget inte Knegarkampanjens princip att inte använda arvoden i privatekonomin utan att låta dem oavkortat gå till den politiska verksamheten.

Att kandidaterna har vanliga jobb innebär ju dessutom att i stort sett hela verksamheten bedrivs ideellt, på fritiden. Oavlönat. Så man måste ta sig en titt bakom staplar och diagram för att verkligen komma åt sanningen om vad de politiska företrädarna tjänar, hur de lever och var de har sin förankring.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s