Återuppta förhandlingarna – det måste till standardgarantier!

På Kommunstyrelsens sammanträde 19 maj om GP2-avtalet begärde Knegarkampanjens insynspolitiker Annika Blomberg att få beräkningsunderlagen som ligger till grund för miljardavtalet med LKAB.

annika

-Jag fick inte ens svar på min begäran, vare sig ja eller nej eller reda på vad som hindrar att vi får ut det. Alla frågar sig om miljardavtalet är bra eller dåligt. Ingen kan greppa nivån. Vi vill kunna ta välgrundad ställning till avtalet. Varför vill de mörka hur de räknat? Hur ska Kirunaborna veta om vi fått rimligt betalt för 56 000m2 lokalhyra plus mark och infrastruktur när de bara bollar med klumpsummor?

Knegarkampanjen kräver nu att det inarbetas standardgarantier i avtalet om GP2. Som avtalet ser ut för närvarande så har LKAB friköpt sig från allt ansvar och det finns inga garantier i avtalet om att den boendestandard och den servicenivå som finns fastlagd i Utvecklingsplanen verkligen kommer att infrias.

Det är orimligt att GP2-avtalet sätter ett tak för standarden i nya Kiruna. Om priserna rakar i höjden eller om det blir andra fördyringar – om pengarna helt enkelt tar slut – så har Kiruna kommun lovat att inte begära mer pengar från LKAB.

Det finns inte heller några garantier för att det verkligen byggs. Om exploatörer drar sig ur vet man inte vad som händer.

Det måste det till en standardgaranti som säger att LKAB bygger om ingen annan bygger och att det sker enligt den standard som slagits fast i Utvecklingsplanen. LKAB måste vara slutgarant för att Kiruna återuppbyggs.

– På kommunstyrelsen klubbade man också första utdelningen från GP2-avtalet. Det är 700 miljoner som ska betalas ut för att starta upp handelsgatan och torget med mera. Men det finns inte någon specifikation om vart pengarna exakt ska gå. Vem är det t ex som ska få pengarna för handelsgatan och hur mycket?

Ska det vara omöjligt att göra en investeringsbudget för dessa 700 miljoner innan beslutet klubbas, så att Kirunaborna kan försäkra sig om att prioriteringarna och nivån blir rätt?

På mötet framförde Annika Blomberg att det behövs standardgarantier i avtalet men ingen i kommunledningen bemödade sig ens om att svara. Hela frågan om standard och vad man faktiskt har lovat Kirunaborna i Utvecklingsavtalet var sorgligt frånvarande på hela mötet.

– Förhandlingarna med LKAB måste återupptas. Kommunledningen och borgaroppositionen ignorerar behovet av standardgarantier i avtalet. Utvecklingsplan måste bli av, Kiruna behöver social upprustning och LKAB måste ta sitt ansvar hela vägen tills detta är klart och inte köpa sig fria. Det måste till ett tillägg i avtalet annars kan vi inte rösta ja till det här, avslutar Annika Blomberg.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s