Vad innebär miljardavtalet med LKAB?

Den 14 maj presenterade Kiruna Kommun och LKAB det andra avtalet om stadsflytten, det så kallade GP2-avtalet som omfattar nuvarande stadskärnan. Avtalets värde är satt till 3,74 mdr kronor men vad innebär det i verkligheten? Är det ett avtal som säkrar att Utvecklingsplanen för nya Kiruna blir av? Först till de konkreta överenskommelserna:

•LKAB köper brandstationen, Bolagsskolan, Hjalmar Lundbomsskolan, fd Biblioteket och busstationen, gamla brandstationen, Tusen Toner, Centralgården, Folkets Hus, Simhallen (motsvarande ca 56 000 m2) och KBABs kommersiella lokaler, dvs Gallerian, Kupolen och kringliggande fastigheter fram till Folkets Hus-parkeringen plus ledningar, belysning, vägar, grönområden.

•Köpet genomförs 2015. Efter det hyr kommunen av LKAB.

•Betalningen på 3,74 mdr ska betalas ut enligt ett fastställt schema årligen fram till 2020

•Det finns ingen värdering av de olika fastigheterna i avtalet utan bara klumpsummor så man kan inte veta hur de räknat.

•Kommunen och KBAB anser att man därigenom fått råd att bygga upp motsvarande funktioner och tillräckligt med butikslokaler i den nya stadskärnan så att hela centrumhandeln kan flytta dit.

•Enligt kommunledningen ska hyrorna i dessa lokaler bli låga eftersom de blir gratis att bygga och ska drivas energisnålt. De har även ett avtal på gång med LKAB om en fjärrvärmesatsning. Köpet av de gamla fjärrvärmeledningarna är därför inte med i avtalet.

•GP2 sätter ett tak för LKABs ansvar och det är 3,74 mdr kronor som ska indexuppräknas vid varje utbetalningstillfälle. Kommunen har förbundit sig att inte kräva mer betalt i efterhand.

•LKAB ska avsätta 350 miljoner kronor på ett spärrkonto som ska förvaltas gemensamt med kommunen för ”oförutsedda utgifter” t ex om de måste sanera fastigheterna och marken som de köpt.

•Det finns inga lösningar för de boende i avtalet. Alla villkor för KBABs hyresgäster ska förhandlas efter valet 2014 med senaste startdatum december 2014.

•Inga detaljplaner inom GP2-området får överlåtas till LKAB innan förhandlingarna om KBABs hyresfastigheter och fjärrvärmen är klara, dvs tidigast 2015. Innan detaljplanerna överlåts måste LKAB ha börjat köpa upp fastigheterna som finns där.

•Bostadsrättsföreningar och villaägare nämns inte i avtalet. Kommunen anser att man inte får förhandla för dem, och de vill heller inte göra det.

•Resten av deformationsområdet ska också göras om till gruvstadsparker.

•Förhandlingarna om nästa etapp ska inledas senast under 2015 och vara klart 2018.

Vad innebär det här?

Knegarkampanjen ser att avtalet kommer att innebära en kick-start för byggandet av stadskärnan. Det är bra! Men i avtalet finns inte några garantier om vare sig bevarad eller höjd standard. LKAB köper sig fri via kontant-ersättning och kommunen tar istället över LKABs ansvar.

Kommunen i sin tur utfärdar inte heller några garantier om bevarad eller höjd standard – även om de har mycket förhoppningar om att de ska få låga hyror i allmännyttan genom att eliminera de egna byggkostnaderna och bromsa energipriserna. Men detta återstår verkligen att se och de boende i Kiruna fortsätter att sväva i ovisshet.

GP2-avtalet i nuvarande skick säkrar inte upp att Utvecklingsplanen kommer att genomföras. Den 2 juni ska kommunfullmäktige ta beslut och Knegarkampanjen vill att GP2-avtalet utvidgas så att standardnivån säkras och den sociala upprustningen som planeras i Utvecklingsplanen blir av.

Vi tänker aktivt driva på för att det ska finnas konkreta och bindande planer med specificerade budgetar och prioriteringsordningar som sätter Kirunaborna framför exploatörer och makthavare. Risken är annars stor att pengarna hamnar på villovägar i affärsuppgörelser, i kommunala budgetförhandlingar eller fryser inne om LKAB hamnar i kris.

Våra och många andra Kirunabors kunskaper ska inte överdrivas, men vår intelligens ska heller inte underskattas. Alltför många löften har brutits från makthavare, politiska partier och LKAB för att vi ska köpa grisen i säcken. Vi måste syna och driva på.

Gör valkampanjen till ett tryck på makthavarna.
Knegarkampanjen kompromissar inte.
Utvecklingsplanen ska genomföras!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s