Sparka miljardfuskarna!

Som näringsminister godkände Maud Olofsson att Vattenfall köpte det holländska energibolaget Nuon 2009. Affären har sedan dess kostat skattebetalarna 38 miljarder.

På denna usla affär har regeringen kokat en kryddig soppa. Vem visste och vem tar ansvar? Lögner och mörkanden har avlöst varandra. Till sist fick Maud Olofsson ta stegen in i Aktuellts studio (13 maj) och begå politiskt självmord för att rädda regeringen. Men det lär knappast att gå någon nöd på henne. Om Alliansen vinner valet går hon till historien som deras martyr – med den förmögenhet hon byggt upp som skatteavlönad politiker.

Kanske drar Fredrik Reinfeldt och Anders Borg en lättnadens suck. Regeringen har i åtta år jagat sjuka och arbetslösa i namn av att ”sköta finanserna”, och drivit in kilar mellan arbetande människor för att servera billig arbetskraft åt bolagen. Men själva vill de gå fria efter att ha svindlat bort 38 miljarder. Arbetare får sparken för att ta hem ett verktyg eller matvara från lagret de jobbar på.

Maud Olofsson och Lars Erik Aaro, VD för LKAB

Maud Olofsson och Lars Erik Aaro, VD för LKAB


Av en händelse satt Maud Olofsson själv i LKAB:s styrelse när man förra året sparkade 20 arbetare för ”miljonfusk” genom felaktiga tidstämplingar. Det visade sig senare att ”fusket” var känt och kanske organiserat av arbetsledningen själv, eftersom det rörde sig om ett betingsarbete.

Regeringen har fått sitt uppdrag av väljarna – och inför samma människor har de ljugit, fuskat och svindlat. Om de inte får sparken nu så måste de ”sägas upp” senast 14 september när Sverige går till val.

Vad gäller Maud ”martyren” Olofsson så är det dags att hon slevar i sig lite av sin egen soppa. Knegarkampanjen stödjer fullt ut IF Metall Malmfältens krav att hon sparkas från LKAB:s styrelse. Om ett påstått miljonfusk kan få 20 arbetare sparkade, borde policyn vara glasklar inför ett bevisat miljardfusk. Att facket varnade för henne redan 2012 styrker vår inställning att arbetare i framtiden ska ha vetorätt vid tillsättning av företagsledning.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s