Stoppa fascistiska uppmarschen i Ukraina

Händelserna i Ukraina går tillbaka på, dels, en långvarig konflikt och polarisering inom landet, dels en ekonomisk härdsmälta med en stat på randen till konkurs och sönderrostade industristäder.

De jättelika manifestationerna under vintermånaderna i huvudstaden Kiev, Maidan, som drev bort den korrupta parasitregeringen Janukovytj uppnådde inte sina uttalade sk ”revolutionära mål”. Arbetarrörelsens ledning förhöll sig passiv eller stödde den flyende presidenten. I stället utnyttjade en kuppministär kaoset och oron till en politik för ”nationell samling”. Vid det tillfället var varken militären mobiliserad eller värnplikten återinförd. Istället släppte regeringen fram Högra sektorn – en fascistoid gruppering – att utgöra ställföreträdande polismakt i Maidans efterdyningar.

Landet är kluvet mellan det industrialiserade öst och det jordbruksdominerade väst. Bland arbetarna i öst finns en stark rädsla för vad ett närmande till EU skulle innebära för arbetstillfällena och livsmöjligheterna. Detta exploateras av det revanschistiska Ryssland – där Putin-regimen bedriver en hård repression mot arbetarrörelsen – som annekterade Krim och började understödja separatistiska krafter. Högra sektorns aktiviteter förlängdes därmed till östra Ukraina, även om det är reguljära militära förband som dominerat striden mot pro-ryska separatister den senaste tiden.

Stormakterna USA, EU och Ryssland har hittills avstått från att göra massiva insatser. Istället slöt de ett avtal i Geneve för att förhindra ett avbrott för de gemensamma affärsavtalen om rysk gas. Men upptrappningen i Ukraina har fortsatt och ett fullskaligt inbördeskrig hotar. Under ytan av nationalistisk retorik och chauvinism är konflikterna av social och klassmässig karaktär och handlar i grund och botten om människors kamp för överlevnad i strid med stormakternas uppdelning av råvarutillgångarna. Konflikten om Ukrainas territorium har tillåtits bli uppmarschområde för nationalister och fascistoida krafter på båda sidorna om gränsen som alltmer visar sitt rätta ansikte och striderna sprids nu västerut.

odessa

Den 2 maj attackerades och brändes fackföreningshögkvarteret i Odessa. Högra sektorn var djupt involverad i attentatet som skedde efter att oppositionella mot Kievregeringen tagit sin tillflykt dit efter konfrontationer med Högra sektorns fascistiska nationella marsch i Odessa samma dag. Den 1 maj hade dessutom arbetarorganisationerna trotsat ett demonstrationsförbud som utfärdats av myndigheterna på arbetarrörelsens dag och de menar att attacken också var en hämnd för detta. Arbetaraktivister och internationalistiskt orienterade anti-fascister mördades och brann upp i Odessa. T ex mördades Andrew Brazhevsky i vänsterorganisationen Borotba efter att ha hoppat ut från ett fönster på flykt från lågorna.

Kuppregeringen i Kiev gör allt för att knäcka och krossa separatisterna i öst, men ingenting har hittills framkommit om att de försöker arrestera eller straffa bödlarna i Högra sektorn, som erkänt sin medverkan i Odessa-attentatet. Av Putin-regeringen i Moskva har arbetare, anti-fascister och fackligt aktiva inte heller något att vänta. T ex har ledarskiktet för ryska Vänsterfronten tvingats i exil alternativt fängslats efter proteströrelsen i Moskva 2012.

Här i landet har allt fler människor börjat öppna ögonen för det fascistiska hotet, särskilt efter attacken på en fredlig demonstration i Kärrtorp i december, mordförsöken 8 mars i Malmö, vandaliseringen med hakkors och vitmakt-symboler på offentlig byggnader och genom intrånget i arbetarrörelsens 1:a majfirande i Jönköping. I Ukraina skyddas fascister av kuppregeringen och landet används som träningsläger för svenska nynazister som blir allt våldsammare och aktiva här hemma.

Därför måste den svenska arbetarrörelsen kräva:

• Inget diplomatiskt erkännande och nej till Carl Bildts omfamning av Kievs kuppministär
• Ut med alla säkerhetstjänster i USA:s och EU:s regi
• Demobilisering av den ryska militärmanövern
• Avbryt NATO:s aktivitet i luften, i Svarta havet och inflygningen av soldatförband i grannländerna

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s