Gör verklighet av planerna!

Skärmavbild 2014-04-13 kl. 10.21.05

För första gången på de 10 år som gått sedan det beslutades om att flytta Kiruna, så finns det nu en plan värd namnet, en plan som det går att fylla med social upprustning för Kirunaborna.

Planen kallas Utvecklingsplan för Kiruna och alla kan läsa den genom att klicka på bilden ovan. Detta är en detaljerad framtidsritning med bostäder, handel, social service, kulturliv och idrott, mötesplatser för människor och stad och natur, moderna trafiklösningar och möjlighet till befolkningstillväxt.

Huvudproblemet med planen är att de ekonomiska villkoren inte är klara och att man håller på att förhandla fram dem utan insyn från berörda Kirunabor. Det är tjänstemän från kommunen och LKAB som sitter och bollar dokument mellan varandra och vi från Knegarkampanjen har inte fått några svar på vilka principer som ska gälla för hyresgäster, bostadsrättsinnehavare, butiksägare i det som kommer att bli Gruvstadspark 2. Inte heller är vare sig Hyresgästföreningen eller någon annan intresseorganisation inbjuden som part vid förhandlingsbordet.

Kommunledningen har sagt att avtalet om Gruvstadspark 2 ska klubbas innan sommaren så det är bråttom att sätta tryck på dem som förhandlar. Det är dags att alla som är berörda nu gör sin röst hörd, framförallt gäller detta de boendes intresseorganisationer.

Utan ett genombrott i avtalet om Gruvstadspark 2 med minst ”nyckel-mot-nyckel” för alla som bor och verkar i gamla stadskärnan kommer folk inte ha råd att följa med och då kommer inte Utvecklingsplanen att vara värd mer än färgtrycket på pappret.

Som enskild Kirunabo kan man såklart också maila makthavare (tex kommunalråd, kommunchef, samhällsomvandlingschefen på LKAB m fl) och framföra behov och krav. Men framförallt kan man  komma förbi på Knegarlokalen och snacka om vad vi kan göra tillsammans för var och en kan inte ensam sätta kraft bakom orden utan det behöver vi göra samlat.

För nu ska planerna bli verklighet!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s