Kirunaborna och stadsflytten använd(s) inför EU-valet.

Det pågår EU-valrörelse och minst ett följe från Bryssel har redan passerat Kiruna. Först ut var sossarna.

Det var häromveckan som ledaren för de svenska EU-sossarna Marita Ulvskog plötsligt lanserade sig själv i media som Kiruna-bo. Hon hade, hette det, gift sig i stadshuset och fött barn på nedlagda BB och jobbat på NSD. Fast detta utspelade sig visst bara under två år en gång på 70-talet.

Vad som var på gång visade sig vara en valturné – ReLaunching Europe – som sossarna i EU-parlamentet genomför. Marita Ulvskog hade bokat stadshuset den 27 mars där röda mattan rullades ut och höjdare från alla hörn flögs in för att sitta i strålkastarljuset, direktsänt på webben, och sprida floskler om stadsflytten och ”Kirunabornas själ”.

Syftet med mötet var helt uppenbart att dels sprida glans över EU-byråkrater och sossar, dels bryta ned den kritik som finns mot kommunledningens flathet mot LKAB och regeringen och även dölja att det inte finns några partier, inte heller socialdemokraterna, som strider för det som måste fram, det vill säga en finansierad investeringsplan för nya Kiruna så att Kirunaborna går skadeslösa när gruvan utvidgas.

IMG_0920

Ingela Lekfalk, (s) Norrbottens Läns Landsting, Jan Thelin, Gruvtolvan, Jörgen Diehl, kommunfullmäktige i Köln, Eva Ekelund, exploateringschef i Kiruna Kommun, Anders Lundgren, utvecklingschef LKAB

På podiet hade alla samlats – sossar från landstinget, chefer på kommunkontoret, chefer från LKAB och även Gruvtolvans ordförande Jan Thelin. Man skickade runt mikrofonen och funderade fram och tillbaka på hur ”Kirunabornas själ” skulle kunna bevaras, på detta möte som var ett enda stort reklamjippo för sossarna, Kiruna kommunledning och LKAB.

Mötet hade annonserats i dagspressen och Gruvtolvan hade affischerat på LKABs industriområde – trots att de själva veckan innan varit med om att stoppa all politisk affischering och materialspridning på industriområdet – under rubriken ”Ställ upp!”. Men resultatet blev magert. Det var fler influgna experter, politikerproffs och funktionärer på plats än åhörare. Åhörarna å sin sida inskränkte sig till media, politiker från andra partier och den lokala sosseföreningens egna medlemmar.

Trots den tjusiga inramningen och alla pengar som pumpas in i sådana här arrangemang så är det en dödsdans vi ser. Socialdemokraterna bevisar gång på gång att man har evakuerat sig själv från vanliga människors vardagsmiljöer. Sådana här möten om stadsflytten är helt verkningslösa och gör bara att man ser ännu sämre hur det verkligen står till med den. Istället behöver facken och andra intresseorganisationer bryta sig loss från makthavarnas reklam-jippon och organisera upp sina egna medlemmar kring deras konkreta behov.

/ Annika Blomberg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s