Mögel och mygel på Raketskolan

Idag säger skyddsombudet Marita Markusbacka till Norrländska Socialdemokraten att mögelskadorna på den nybyggda Raketskolan är så omfattande att ”det skulle vara bra att riva hela skolan”. Skolan har varit ett prestigeprojekt för Kirunas kommunledning men dragits med förseningar, kostnader och nu omfattande miljöproblem. Nu ska elever köras iväg till nya undervisningslokaler – igen.

Vad är orsakerna till detta? Nå, det är kanske inte ”rocket science” att ta reda på. Redan för ett år sedan avslöjade sajten stoppafusket.nu att NCC anlitat svartjobbare från det ökända bemanningsföretaget Atlanco Rimec Group för att bygga Raketskolan. Detta moderbolag för många tiotals bolag i Europa har lämnat efter sig ett spår av fuskbyggen, skattefusk och misshandel av arbetare.

I både Finland och Frankrike har Atlanco varit inblandat i byggandet av kärnkraftverk som försenats och blivit kraftigt dyrare än väntat. Atlanco har som praxis att inte låta utländska arbetare stanna länge än 183 dagar i Sverige, eftersom de därefter måste betala sociala avgifter för sina anställda, men 2011 begärde Skatteverket ändå tio miljoner kronor i uteblivna avgifter och skatter. Innan dess var det skriverier om påstått fusk vid Citytunneln i Malmö, Hallandsås-tunneln, Hissmofors kraftverk…

Om problemen med Raketskolan hör ihop med NCC:s användande av denna underentreprenör så är det även en politisk tragedi. Om inte Kiruna med (s) och (v) i kommunledningen kan hålla borta rovdrivande företag från sina egna projekt – vem förväntas då göra det? Det är välkänt att oseriösa företag finns i bygg- och gruvbranschen, att kedjorna av entreprenörer gör det möjligt att smita från ansvar. Att beställaren får en billig tjänst levererad och inte ställer obekväma frågor. Att facket inte mäktar med. Att det är arbetarna och i det här fallet eleverna som får ta smällarna.

Byggnads driver nu en kampanj om ”huvudentreprenörsansvar”, inte minst för att det i Sverige dör en byggnadsarbetare varje månad. Om ett sådant kollektivavtal fanns skulle NCC bära ansvaret för allt arbete på bygget av Raketskolan. Det skulle försvåra fuskandet och arbetarmisshandeln men knappast vara tillräckligt. Knegarkampanjen menar att det här visar behovet av arbetarinspektioner på företagen.

Vi tar ställning för:

* Inspektionskommittéer som granskar bokföring och investeringsplaner med hänsyn till arbetsmiljö och trygghet.

* Personalveto mot omorganiseringar, sänkning av brukarstandard och försämring av löner och villkor.

* Facklig vetorätt vid all intag av entreprenad.

Inte minst menar vi att Raketskolan visar behovet av en politisk kraft som menar allvar med att kämpa för småfolket, och inte bara klär sig i den rollen när det vankas valtider.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s