Självständig arbetarpress nödvändig!

I september anmälde Knegarkampanjen Nordnytt till Granskningsnämnden för ett inslag där vi svartmålades i samband med konflikten i Gruvtolvan. Eftersom Nordnytt är public service så finns det regler för journalistiken och vår anmälan gällde partiskhet och osaklighet.

Granskningsnämnden friar SVT från skuld trots att det i underlaget finns flera felaktiga påståenden, till exempel att Annika Blomberg skulle ha avböjt medverkan i Nordnytt med hänvisning till att hon ”inte litar på journalister”. Något sådant har aldrig sagts. SVT:s talesperson har även påstått att Annika Blomberg, som gjort anmälan, inte kunnat påvisa vad som borde rättas. Detta trots att Knegarkampanjen samma kväll och dagen efter gjorde offentliga uttalanden som tog avstånd från Nordnytts förvrängda bild!

Uttalandena från 17 respektive 18 september 2013 kan du läsa här om du klickar på länkarna.

Detta beslut från Granskningsnämnden var väntat men ändå oroande. Det innebär att public service kan anses ”opartiskt och sakligt” trots att reportrarna citerar och vidarebefordrar andrahandsuppgifter och spekulationer (som kan vara helt befängda) och i först efterhand bereder möjlighet för de utpekade/svartmålade att kommentera.

Om något så understryker det behovet av en självständig arbetarpress där ordet är fritt och öppet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s