Alla boende i Kiruna ska hållas skadeslösa

Den 3 januari 2013 offentliggjorde ordföranden för Villaägarna i Kiruna, Lasse Stålnacke, i NSD att föreningen överväger att rekommendera sina medlemmar att inte låta sig lösas ut av LKAB, eftersom ersättningen inte räcker till för att bygga nya motsvarande villor.

Knegarkampanjen förstår Villaägarnas agerande eftersom LKAB inte har avsatt medel och garantier för att hålla dem skadeslösa. Vår inställning är självfallet att alla Kirunabor ska hållas skadeslösa och vi har sedan länge krävt att LKABs vinster del-återbetalas till stadens invånare i form av offensiva investeringsplaner för alla typer av bostäder – som en del i en övergripande social upprustningskampanj. Det är ju dessutom så att det är hyresgästerna som är de som står mest skyddslösa eftersom de är helt utelämnade till ansvarslösheten från kommunen, regeringen och bostadsföretagen, när det gäller bostadsbyggande.

Vi räknar med att LKAB står fast vid VD Lars-Eriks Aaros besked till Kommunstyrelsen om att inte använda expropieringslagen för att tvinga villaägarna att sälja, men det räcker inte. LKAB måste ställa upp garantier och inte bara tro. Anders Lindbergs uttalande till NSD den 3 januari om att Villaägarna ”spelar på en oro” och att han ”tror” att det ska ordna sig, är både fräckt och helt otillräckligt.

Den 7 januari uttalar företrädare för alla partier i kommunfullmäktige, även kommunledningens (s), (v) och (sl),  till NSD att de vill se över ersättningsnivåerna till villaägare. Men för att Kirunaborna ska hållas skadeslösa krävs att man lämnar samförståndsandan med regeringen och bolaget bakom sig och gör sig beredda på att ta konflikt med dem.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s