Antifascism är självförsvar – hävda rätten till nödvärn och solidaritet

Den 15 december överföll nazistiska Svenska Motståndsrörelsen (SMR) en manifestation mot rasism i Kärrtorp utanför Stockholm. 30-40 nazister attackerade obeväpnade förortsbor med glasflaskor och knallskott. Vittnen har sett dem slå med knivar inlindade i platspåsar, för att på det sättet komma undan åtal efteråt.

I manifestationen deltog även aktiva antifascister som vant sig vid att köra bort nazister när de till exempel hotar mötes- och demonstrationsfriheten. Flera av dessa antifascister lever under permanenta dödshot och förföljelser – mycket för att de etablerade arbetarpartierna inte tar sitt ansvar och bygger ett organiserat motstånd mot högerradikalerna.

Tack vare antifascisternas försvar i Kärrtorp kunde nazisterna köras bort och manifestationen genomföras. Efteråt greps knappt 30 SMR-aktivister varav tre sitter häktade. Men i attacken skadades också en nazist. En antifascist – Joel – sitter nu häktad för att ha knivskurit honom.

34-årige Joel är aktiv antifascist sen länge och har levt många år under hot. Han har erkänt gärningen men hävdat nödvärn, vilket verkar obestridligt. Knegarkampanjen försvarar antifascisters rätt till nödvärn inför motståndare som uttryckligen vill döda arbetarrörelsens företrädare och våra organisationer, genomföra en nationell motrevolution uppifrån och etniskt rensa landet.

Samma dag som tusenden samlades i Kärrtorp, den 22 december, häktades Joel misstänkt för dråpförsök. Åtal ska väckas senast 3 januari. Men om inte nödvärnsrätten gäller i detta fall så är det fel på lagen, inte på handlingen. Knegarkampanjen har en beredskap att dra igång en kampanj för att garantera att Joel får den bästa försvaren och för hans frigivning, om åtal väcks. Vi hävdar för vår del rätten till nödvärn och arbetarrörelsens solidaritet! Frige Joel!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s