Stöd ”Allard-oppositionen” mot (v)-ledningen

Ung Vänsters ordförande i Örebro, Markus Allard, hotas av uteslutning ur både Ung Vänster och Vänsterpartiet.

Vänsterpartiets och Ung Vänsters ledningar har fördömt Allard, suspenderat och stängt av honom från partiorganisationerna, efter att han vägrat ta avstånd från organisationen Revolutionära Fronten vars medlemmar massarresterades med SÄPOs och Nationella Insatsstyrkans hjälp i Mälardalen den 19 november. De greps misstänkta för brott kopplade till protester mot nazistiska Svenskarnas Parti men något dygn senare var alla släppta utom en person.

Svenskarnas Parti är ett nynazistiskt parti som vill eliminera arbetarrörelsen, kvinnokampen, etniskt rensa landet och inrätta en ”folkgemenskap” genom en mot-revolution uppifrån. I den etablerade arbetarrörelsens frånvaro har Revolutionära Fronten genomfört isolerade aktioner för att skrämma nazisterna – aktioner som absolut inte mobiliserar den rörelse som är nödvändig – men inte desto mindre riskerar de sin egen säkerhet för att förhindra nazistiska attacker och aktioner på arbetarrörelsen.

Vänsterpartiet saluför sig som ett ickevålds- och antirasistiskt parti fast hela riksdagsgruppen (förutom fyra ledamöter) röstade ja till svenskt deltagande i NATO-bombningarna av Libyen och som lett till en katastrof för landet och den all-arabiska befrielsekampen. Vänsterpartiet i Kiruna röstade dessutom nej till en motion om att stoppa militärövningar i Norrbotten med argumentet att det är bra om FN kan komma hit och öva krig. Vänsterpartiet har inte heller gjort sig kända för att organisera motståndet eller skydda sina medlemmar och möten mot Svenskarnas Parti.

Ung Vänster i Örebro har med Markus Allard som ordförande bedrivit kampanjer i ungdomars vardagsmiljöer och har vuxit till ett av de största Ung Vänster-distrikten i landet. De har helt uppenbart fungerat som en magnet för många unga människor som vill få ett slut på den kapitalistiska nedåtgående samhällsspiralen och som söker en politiskt väg ut ur den. I det politiska klimat som råder i Mälardalen med Svenskarnas Parti på frammarsch är det lätt att föreställa sig att många invandrarungdomar dessutom söker en väg att organisera sig politiskt och gå samman av ren överlevnadsinstinkt.

Moderpartiet i Örebro har dock inte jublat utan konflikterna har haglat med anklagelser om allehanda kupper och underkännanden av medlemsmöten etc. Allard har öppet kritiserat pampväldet i kommunpolitiken och drivit en linje för att förtroendeuppdrag ska rotera och att politikerarvodena ska minskas. Inför hoten om Allards uteslutning uppges nu fem Ung Vänster-distrikt vara beredda att lämna organisationen.

Utan att känna till mera om konflikten uttalar Knegarkampanjen vårt stöd till ”Allard-oppositionen” mot Vänsterpartiets ledning av två principiella skäl;

– de har inte vikit ned sig utan ensamma vågat stå upp för rätten och nödvändigheten av organiserat försvar mot nazister, när den etablerade arbetarrörelsens organisationer lämnat walkover till vänsteraktivister i arbetarrörelsens periferi och till kortsiktiga aktioner
– de disciplinära åtgärderna mot Allard strider mot alla förtroendemannaprinciper som krävs för en nybyggande arbetarrörelse. Här jagas politiskt nymornade ungdomar av proffs och elefanter ovanifrån. Det är inte medlemmarna i Ung Vänster som strider för att få avsätta sin ordförande. Nej det är heltidsbyråkraterna på partikontoren, tidningsredaktionerna och i parlamenten- rädda om sitt rykte och anseende i maktens korridorer – från kommunerna hela vägen upp till EU, som vill bli av med honom.

Knegarkampanjen räknar med att de repressiva åtgärderna mot ”Allard-oppositionen” kommer att fortsätta så vi har idag beslutat att översända ett stödbidrag på 2 000:- som en grundplåt för Ung Vänster Örebros informationsspridning om sina erfarenheter och ställningstaganden så att de kan diskuteras inom hela arbetarrörelsen.

6 tankar om “Stöd ”Allard-oppositionen” mot (v)-ledningen

  1. Anna Persson, jo därför att behandlingen av Allard rör principiella frågor för arbetarrörelsen, hur kampen mot rasism och nazism ska föras och medlemmars rättigheter och ställning i våra organisationer. / Annika B

  2. Anna: för att det är samma visa överallt, i partierna och facken och hyresgästföreningarna och… Man ska hålla käft och göra som man alltid gjort. Det är precis vad som dödar rörelserna. Örebros erfarenhet är talande för det som händer på många ställen. Byt ut delarna som inte funkar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s