Arbetarrörelsen ska skydda sina medlemmar

Den 19 november gjorde polis, Nationella Insatsstyrkan och SÄPO ett tillslag mot ett tiotal adresser i Mälardalen och grep 13 personer varav 5-6 personer anhölls.

Det som snabbt kom ut i media var att det rörde sig om vänsteraktivister som angripit och/eller försvarat sig mot nazistiska Svenskarnas Parti som har sina starkaste fästpunkter i Mälardalen. De misstänkta brotten ska ha skett i samband med aktioner som Svenskarnas Parti genomfört. Svenskarnas Parti gick snabbt ut och publicerade de anhållnas namn på sin websida Realisten.

I och omkring Svenskarnas Parti flockas den svenska högerextremismens mest hårdföra figurer med förflutet i Svenska Motståndsrörelsen, Nationalsocialistisk Front, Info 14, Vitt Ariskt Motstånd etc. Flera av dem har varit aktiva i decennier och ligger bakom grova brott. Det finns uppgifter om att det inom den bredare högerradikala organisationsfloran finns tunga vapen och att det var nynazister som låg bakom flera plundringar av militära vapendepåer i Sverige på 90-talet.

Svenskarnas Parti bildades 2008 vid en ommöblering inom nynazismen och de ställde upp i kommunalvalet på flera ställen i Mälardalen 2010. De fick ett mandat i Grästorp som de inte kunde besätta men de har medlemmar i andra kommuner som tagit över kommunala mandat som tillhört Sverigedemokraterna eller Nationaldemokraterna. Svenskarnas Partis politik går ut på att genomföra en nationalistisk mot-revolution uppifrån, eliminera arbetarrörelsen och etniskt rensa landet. I partiprogrammet kallas detta för ”folkgemenskap”.

9 november i år när 75-årsminnet av Kristallnatten* högtidlighölls i Stockholm med anti-rasistiska manifestationer marscherade även Svenskarnas Parti i Stockholm, men under nazi-symboler och hetsade ”Döda Röda”, ”Adolf Hitler”. De marscherade till Grekiska Ambassaden för att stödja nazisterna Gyllene Gryning i Grekland.

Den etablerade arbetarrörelsen har inte lagt två strån i kors för att organisera arbetarrörelsens basmiljöer mot Svenskarnas Parti och det hot som deras verksamhet innebär för varje fackligt aktiv, varje vänstersinnad, varje invandrare, varje kvinnokämpe.

Båda partierna med mandat i olika parlamentariska församlingar, det vill säga (s) och (v), har enat sig om att man kan inte kan göra något annat göra än att förfasa sig, producera värdegrunder och ta avstånd från deras människosyn.

dam_med_väska

1985 i Växjö agerade en kvinna spontant mot det hot som nynazistiska marscher utgör.

Men inför högerrradikala grupper som Svenskarnas Parti är det nödvändigt att bygga upp ett självförsvar där arbetarrörelsens aktiva skyddar sina möten och sina medlemmar. Högerradikala grupper genomför attacker och hatbrott och många har samma politiska syn som högerterroristen Breivik. Exemplen på våldsamma attacker mot vänsteraktiva, partilokaler och studiecirklar saknas inte. Den senaste månaden har Svenskarnas Parti ”förseglat” både kommunhus och medier som en protest mot ”svenskfientlighet”.

Det är frånvaron av ansvarstagande från (s) och (v) som gör att andra vänstergrupper – ofta i arbetarrörelsens periferi – kliver fram, ger allt och tar stryk för att få bort dem från gator och torg. Deras metoder är ineffektiva i längden eftersom de inte mobiliserar arbetarkollektiven och arbetarrörelsens kärntrupper i fackföreningarna, men de är beredda att ta de risker som ingen annan gör.

Ur det perspektivet är Vänsterpartiets agerande i Örebro helt skandalöst när man nu suspenderat Ung Vänster-ordföranden Markus Allard som vägrat ta avstånd från de anhållna. Han har istället sagt sanningen om att arbetarrörelsen har rätt till självförsvar, att det behövs ett skydd mot nazisterna för att vi ska kunna verka politiskt och att den borgerliga politiken är långt mer våldsam än det som de anhållna först misstänktes för.

Avståndstagandena från Markus Allard har efter det haglat från partiledande figurer men inte ett ord har sagts om vad Svenskarnas Parti representerar för hot i den politiska vardagen i området.

Hyckleriet i ”nej till våld som politiskt metod” blir ännu vidrigare när det kommer från vänsterledare som röstat för NATO-interventionerna i Libyen och nu de facto sluter upp bakom både SÄPOs och Nationella Insatsstyrkans räder.

Många vänsteraktivister sätter allt på spel mot nazisthotet men arbetarpartiernas ledningar vägrar ens ta i dem utan applåderar istället indirekt när de grips. Nu har det gått så långt att de egna förtroendevalda hotas av uteslutning om de inte svansar med SÄPO. Det är en skam. Särskilt nu när det visat sig att det bara är en av de 13 gripna som faktiskt har häktats, och att många av brottsanklagelserna smält bort som snö i solsken.

Arbetarrörelsen ska inte springa SÄPOs ärenden utan skydda sina medlemmar och förtroendevalda mot Svenskarnas Parti.

____
*9 november 1938 genomförde nazisterna i Tyskland en natt av förföljelse som dödade hundratals judar, brände hundratals synagogor och tusentals butiker och upp fängslade upp till 30 000 judar som sattes i koncentrationsläger

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s