Den borgerliga friheten

Insänt till NSD

Aldrig har vi väl haft så många borgare i Kiruna som nu?

I vanliga fall kan vi förstå saker i ett sammanhang. Att slå i självförsvar är något annat än ett överfall. Att strejka mot en utpressare än något annat än ekonomiskt sabotage. Att bryta mot lagar eller regler kan vara rätt om syftet är genuint bra för flertalet.

Men när det gäller strippklubben i Kiruna så finns plötsligt bara individer, och aldrig har så många kirunabor betett sig som folkpartister (utan att förstå det själva). Vem kan neka rumänska tjejer rätten att få dansa näck bland fulla män? Det låter ju som rena kommunismen!

Den här synen på frihet sitter djupt rotad i det borgerliga tänkandet. Frihet – det är att ingen ska hindra mig från att leva ut mina önskningar och lustar. Men så kan man bara tänka om man låtsas att världen består av 7 miljarder individer oberoende av varandra. Så kan man tänka om man blundar för alla orättvisor och olikheter mellan dessa individer.

Den sortens frihet är inte ens frihet för en Dragan Bratic, tydligen före detta polis och liberalernas liberal. Han har hittat ett sätt att tjäna grova pengar. För de pengarna kommer han att kunna leva stort, men han kommer inte att vara fri. Detsamma gäller alla små-Dragans i hans supporterklubb.

Människor lever tillsammans – män och kvinnor, unga och gamla, alla hudfärger och språk. Alla världens länder är mer eller mindre beroende av varandra. En individ kan inte vara fri så länge hans nästa lever under tvång. Mot det hjälper ingen platt-teve eller sportbil.

Verklig frihet uppnås gemensamt i ett samhälle som steg för steg gör sig av med alla ”måsten”. Den som tror sig försvara friheten genom att stödja Bratics strippklubb gör egentligen det motsatta: han/hon splittrar oss arbetande människor och förstör möjligheterna till verklig frihet.

Den borgerliga idén om frihet tillåter eller kräver att andra människor slavar – löneslavar eller sexslavar. Vår idé om frihet är slaveriernas avskaffande.

Jari Söyrinki

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s