Strippklubb eller inte strippklubb – det är frågan

Ur Knegaren 7

”En strippklubb är väl ingenting – alla gillar väl nakna tjejer – slut upp att hyckla – mäns kroppar  exploateras också – var inte så pryd – det är väl bättre att tjejerna är här i Kiruna än på gatan i Rumänien – vaddå, jag gillar också pole-dancing – låt folk göra vad de vill med sitt sexliv – är vi tillbaka till 50-talet? och förresten, vad är det för skillnad mellan att vara fly-in-fly-out-strippa och fly-in-fly-out-gruvis och allt är ju faktiskt lagligt…”

Argumenten för strippklubben i Kiruna har radat upp sig den senaste veckan alltmedan motståndarna har börjat organisera sig. Nu när till och med LKAB, kommunledningen och fackledningarna pliktskyldigast börjat kritisera verksamheten är det dags att fråga sig, hur ska en vanlig knegare tänka?

Till att börja med kan man tänka på hur det kan komma sig att vissa människor – företrädesvis kvinnor – allt oftare och på allt fler ställen i världen ger sig in i sexindustrin för att tjäna sitt levebröd.

Hur kommer det sig att tjejer från Ukraina och Rumänien dyker upp i Sverige, hundratals mil hemifrån, sätter sig i ett bås och onanerar framför killar och män som de aldrig har träffat förut? Är det troligt att de ser på det som ett jobb vilket som helst? Hur har de hamnat här och varför?

Om man tänker att tjejerna söker upp sexindustrin frivilligt för att de tycker att det är kul att sälja sex, gillar att visa upp sina kroppar och är proffs på det – att alla som möts i sexindustrin, kunder och säljare, gör det på lika villkor – så borde man ta sig en funderare på hur det kommer sig att de blir fler och fler, reser allt längre och längre, accepterar allt underligare arbetsvillkor och varför branschen ägnar sig åt olaglig människohandel för att hålla igång grenar av verksamheten?

Om man funderar på dessa frågor, höjer blicken en aning och tittar utanför strippklubbens staket så kommer man att få syn på en väldigt orättvis värld som ser helt olika ut för män och kvinnor.

Kvinnors försörjningsmöjligheter, och även möjligheterna att vara ensamstående mamma, stryps alltmer. På kvinnor som lever på gränsen till fattigdom och svält, väntar en global växande sexindustri med stora pengar i omlopp. Där handlas det med kvinnor, inte som proffs på tjänster de är bra på, liknande hårfrisering eller fotboll, utan som varor. Kvinnor säljs över hela världen, bara för att de är kvinnokroppar, för att personer – som de inte känner – ska tillfredsställa sig sexuellt framför, på och i dem.

De kvinnor som går in i det här för att dansa och tjäna pengar, upptäcker snart att de inte kommer åt några pengar om de inte visar och gör ”allt” och även säljer samlag vid sidan om. De som är offer för trafficking beslagtas även på pengar och pass och utnyttjas som rena sexslavar. För att bryta ned dem våldtas de regelmässigt innan de sätts i arbete.

Många uppgifter har kommit fram om Dragan Bratic de senaste dagarna. De visar att på hans klubbar förekommer – utöver strippdanserna – pornografiska dildoshower och att han agerar hallick efter att klubben stängt, dvs att tjejerna också prostituerar sig.

Att det handlar om stora pengar kommer fram i de reportage NSD gjort de senaste dagarna. Dragan Bratic tar 1 200:- för en privatvisning i ett bås och 700:- för att få prata med någon av tjejerna över en drink. Flera tjejer som jobbat åt Dragan Bratic och som uttalat sig till olika medier berättar att de stänger av sig själva känslomässigt och att de är helt beroende av inkomsterna för att skicka till hemlandet, det vill säga att de inte alls gillar det de håller på med utan gör det av ekonomiskt tvång. I NSD framkommer också att tjejerna får stå ut med att kroggästerna behandlar dem som om de vore deras egendom och en del uppgifter tyder på att tjejerna bara jobbar på två-veckors-kontrakt så att kunderna ofta ska få nya varor.

•  Sexindustrin göder en syn på kvinnan som en servicestation för andra människor. Den förstärker den traditionella kvinnorollen som går ut på att vara till lags och till hands. Sexindustrin exploaterar allas behov av närhet och förvrider det till en vara med ett pris. Kvinnorna som jobbar i sexindustrin säljs som varor. Detta gäller särskilt vid sexköp där köparen får total makt att förfoga över en annan människa.

•  Sexindustrin påverkar samhället runt omkring eftersom de värderingar som finns där färgar av sig. Den konserverar gammalmodiga könsroller som stryper tjejers utveckling och den talar om för uppväxande tjejer och killar att det är okej att köpa och sälja andra människor. Att de redan fått reda på detta genom porren som sprids fritt på internet är inget argument för att man dessutom ska ha en strippklubb mitt i stan.

•  Sexindustrin förstärker klyftan mellan kvinnor och män i arbetslivet eftersom den göder synen på kvinnan som en nedtryckt betjänt och gynnar inte eniga arbetarkollektiv mot bolagsledningar och chefer. Det ligger därför i alla arbetares intressen att bekämpa den traditionella synen på kvinnor och därför måste sexindustrin bekämpas av medvetna arbetare, kvinnor och män tillsammans.

Att Bistro Trägår´n i Kiruna ska upp i Arbetsdomstolen den 28 november stärker dessutom argumenten för att vanliga knegare i Kiruna ska bojkotta stället. Det handlar om en fd anställd som sagts upp utan förhandling och blåsts på sin lön.

Knegarkampanjen vill att strippklubben i Kiruna stängs. Vi uppmuntrar till, och kommer att delta i, aktioner mot den. Vi är för kvinnors självorganiserade försvar mot sexövergrepp och våld av alla slag. Nu krävs något annat än kommunens och IF Metalls endags-engagemang. Var har de varit fram tills nu? En investeringspolitik för jobb, social service och levande kultur och kvinnors självorganisering måste upp på dagordningen omedelbart!

2 tankar om “Strippklubb eller inte strippklubb – det är frågan

 1. Herrejesses, ett sådant rabalder det har blivit om strip-klubben! Jag har all förståelse för de flickor/kvinnor/damer som upplever företeelsen förnedrande för dem. Det jag inte får ihop är varför det inte samlas fler demonstranter i fråga om andra, för nämnda grupp mer nedvärderande, inslag i vardagen. Varje dag, 100-tals gånger (jodå, räkna lite så får ni se!) framställs kvinnor som utseendefixerade, hjärninvalidiserade våp, som tror på undergörande krämer och piller och som inte får se äldre ut än 22 år. Jag frågar;

  -VARFÖR är det värre att tuttar exponeras än att det förutsätts att intelligensen är ur spel? Ty jag har svårt att tänka mig att någon verkligen tror att en salva får någon att verka 20 år yngre. Och – om det ändå skulle finnas en sådan mirakelkräm, varför använda den? Är +40 = mindre attraktiv? Vilka signaler sänds till våra barn?

  -VARFÖR tillåter NI kosmetikaindustrin att hamra in perverterade fördomar i era huvuden? I Kiruna har jag inte sett en enda – inte ens EN! – som protesterat mot den sanslösa industri som propagerar för ”ung = attraktiv, äldre = göm dig”. Samtidigt ondgör man sig för de män som dreglar efter tonårsflickor. Hur f-n tänker ni!?

  Innan ni hoppar på mig för det jag skrivit; läs en gång till. Jag försvarar inte stripklubben som sådan, jag tycker bara att proportionerna tagit en märklig väg: det är tillåtet att nedvärdera kvinnors tankeförmåga, men det råder totalförbud mot att visa dem näck. Tillåtet är också att mangla alla tonåringar till att tycka att acne är SÅ avskyvärt. VILKEN tonåring har inte finnar? I det senare fallet har marknaden lyckats få en hel generation att se sig som ful och misslyckad.
  Än en gång – hur f-n tänker ni?

  Totte Z

  • Totte Z, om du visste vad jag håller med din kritik mot skönhetsindustrin och kvinnosynen som finns där. Jag avskyr den! Vi som jobbar med den här bloggen och Knegarkampanjen tror jag är överens om hur sjukt detta är. När det gäller strippklubben så vore det jättebra om det bara handlade om nakna bröst. Det gillar vi alla, kvinnor och män. Men tyvärr så kan vi inte se det som något annat än som en del av den internationella sexindustrin som handlar om exploatering av kvinnor. Strippklubbar är bara en del i ett större maskineri där arbetslösa knegarkvinnor över hela världen skeppas runt som sexvaror för andras tillfredsställelse. Det gör inte kvinnosynen bättre på något vis någonstans. Om du ordnar en protest mot sjuka skönhetsideal får du gärna höra av dig. / Annika B

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s