McDragan sätter Kiruna på kartan

För att förstå strippklubbsetableringen i småstaden Kiruna måste man lyfta blicken en aning. Och då ser man det större mönstret med arbetskraften som flygs in och ut för att snabbt få fram den lukrativa järnmalmen till världens storstadsbyggen, med Destination Kiruna som ska sätta staden på en pengastinn och världsomspännande upplevelseindustris karta med hjälp av Alliansregeringens projektpengar. Man ser också de globala höjdarna som gör blixtvisit efter blixtvisit på randen till oljan i Arktis. Många fler toppmöten med kineser och ryssar lär vara att vänta.

Så det var väl bara en tidsfråga innan den internationella sexindustrin skulle etablera sig i Kiruna. Stan liknar alltmer en rufflig gränsstad där människor, råvaror och upplevelser köps och säljs till högst- och lägstbjudande, beroende på vad det handlar om.

McDragan kommer senast från Mörsil där han inte bara öppnade strippscen utan även slog upp porrskärmar på krogväggen och privata runkbås med levande kvinnliga tillbehör. Att den verksamheten sen inte leder till en massa sexköp vid sidan av, är det bara verklighetsfrämmande drömmare som kan gå på.

Debatten har rasat om McDragan på Facebook och argumenten om den fria viljan och den fria sexualiteten dras fram – även kvinnors ”rätt” och ”vilja” att titta på kvinnokroppsutställning halas upp – för att legitimera handelsplatsen med kvinnor.

Men strippscener med influgna kvinnor från länder där försörjningsmöjligheterna för kvinnor så gott som utraderats, handlar vare sig om fri vilja eller fri sexualitet.

Detta handlar om en global industri där kvinnor skeppas som både varor och tjänster till de destinationer som för tillfället erbjuder en efterfrågan och som göder en inställning till kvinnomänniskor och kvinnokamrater som suger, i dubbel bemärkelse. Att porren överflödar alla vardagsrum och bensinmackar är inte ett argument för en kvinnohandelsplats i Kiruna utan emot.

Den destruktiva kapitalismen har nu drivits så långt att sexindustrin normaliserats till den grad där underhållningsbranschen och ungdomskulturen ställts om för att forma nya producenter och konsumenter av sex och utseenden och kön, i en tsunami av kroppar till salu.

Detta leder i sin tur till en backlash för alla kvinnor och flickor som är helt oöverblickbar. Att idag ifrågasätta att tjejers grundläggande existensberättigande är något annat än att tillfredsställa andra människors behov, lustar, idéer och ideal, leder till stämpling, utfrysning, näthat och hot om våldtäkt och mord. Den globala sexindustrin och porren i vardagen är en del i en patriarkal befälsordning som framförallt håller kvinnorna på plats i underordningen men som undergräver allas våra möjligheter att se på varandra som människor och kamrater med gemensamma intressen.

Att stoppa McDragan och hans kvinnohandelsplats handlar inte ett dyft om sexualmoral eller sexuell läggning utan det handlar om hur vi ser på varandra. Är vi likvärdiga eller kan vi köpa och sälja andra människor som prylar att slava en stund under de egna egolustarna?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s