Kommer kvinnor att kunna ta en öl på stan?

Knegarbloggen öppnas upp för debatt om strippklubbsetableringen i Kiruna Centrum och vi börjar med ett inlägg från Sofie, en arbetartjej som varit på besök. Skicka dina inlägg till knegarkampanjen@gmail.com eller skriv direkt i kommentarsfälten om du vill kommentera någon annans inlägg

Vi är bland de första som kliver in i lokalen. Det är vi, ett gäng grabbar och de fyra nästintill oklädda stripporna som är där. Vakten verkar lite uppstressad, försöker hålla koll på allt samtidigt och lyckas med det lilla det fanns att styra upp strax innan nio. Jag är spänd och faktiskt förväntansfull på vad som komma skall. Jag har aldrig varit på en strippklubb förut och jag vet ju att filmer alltid överdriver? Eller?

Där är stången! Och runt den tre stora bruna lädersoffor. Vi trevar mot soffan längst bort, vi sitter vända mot alla andra i lokalen. Vi ser vilka som kommer och vilka som går, vilka som blir generade och vilka som glor. Vi småskojar, skrattar och dricker varsin öl när två lättklädda glider fram på fantastiskt höga klackar. Ord på engelska riktas till mina två manliga vänner, den ena ber mig maka på mig så hon kan sitta bredvid honom.

Jag småfnittrar, generad över situationen men flyttar mig en bit bort. Mina vänner ser inte helt bekväma ut i situationen de avstyr en lapdance i båsrummen som stripporna ville de skulle köpa.

Volymen på musiken höjs! Som på en catwalk med rytmiska steg och vickande stjärt styrs hennes steg mot den nyputsade stången. Med minimala kläder greppar hon tag om stången, snurrar några varv, svankar och åmar sig.

Var ska jag kolla? På henne? Blir generad och tittar på de andra på klubben, tittar på polaren och växlar några ord. När jag tittar upp igen är BH:n avtagen och slängd på golvet. Vad fan hände? Nu endast kvar ett par minimala stringtrosor som inte var större än skosnören knytna mellan benen och runt midjan.

Hon fortsätter med rytmiska juckningar mot stången blandat med piruetter på långa smala ben tills låten tar slut. Volymen sänks och ett fåtal blyga applåder ljuder genom lokalen. Det var alltså min första strippshow. Och som jag skämdes och blev generad.

Klockan tickade på. Stripporna fick med sig kille efter kille som följde med in till de där små båsen för att sju minuter senare vara tillbaka till sin öl.

Musiken höjs igen! Det är dags för nästa strippa att ta sig itu en match med stången.

Och nästa och nästa.

Personligen blev jag riktigt imponerad av speciellt en av stripporna. Hon var fantastiskt duktig och stark. Hängde upp och ner i stången, hade tajming, låste fast sina ben. Det var fascinerade att se hur en människa kan hänga upp och ner och få det se så elegant ut. Det som tog bort det fina från hennes eleganta dans var:

1. på tok för lite kläder

2. allt juckande mot stången

3. hennes upprepande tafsande på sin egen mutta

Efter en och en halvtimma i den kompakta nyrenoverade lokalen känner jag mig lite bättre till mods. När nästa strippa intar stången tittar jag mer på publiken än på henne. Jag och mina vänner konstaterar att det är många som ser väldigt generade ut, tittar upp lite försiktigt, tittar på ölen, skruvar på sig för att sedan titta upp igen.

Jag gissar att de är där av liknande anledning som jag. Nyfikenhet! Kanske har dem aldrig heller varit på strippklubb tidigare eller har de förlorat ett vad?

Men så var det de där blickarna. Blickarna som får mig må illa och bli äcklad. Blicken som helt ohämmat råglor på kvinnan endast iklädd små skosnören. Som tar varje tillfälle i akt att klämma på kvinnornas synliga rumpor när de passerar bordet. Som mest troligt betalar för att klämma på dessa kvinnors bröst i ett privat bås i sju minuter. Jag såg några sådana blickar, de fanns där. Blickarna som har händer som tar sig friheter. Friheter som de inte äger. Blickarna som inte ser den eleganta dansen utan bara en juckande rumpa och ett par guppande välformade bröst. Ser dessa blickar skillnad mellan ”betalbröst” och ”civilbröst”?

Kommer jag kunna njuta av en god öl på en annan pub i stan utan att bli ett objekt för dessa äcklande blickar?

Kommer blickarna bli uppkåtade under en lapdance och sedan gå vidare för att försöka få med sig hem ”kött” för att stilla sina begär?

Kommer vi kvinnor kunna njuta av en god öl i gott sällskap utan att vissa börjar ta sig för stora friheter? Friheter de inte äger!?

Sofie

3 tankar om “Kommer kvinnor att kunna ta en öl på stan?

  1. Sofias inlägg är otroligt belysande av vad strippklubbsetableringen i Kiruna handlar om, objektifiering av kvinnor. Här ställs kvinnor ut som krogrätter och sex-automater för att tillfredsställa andras begär. Det skapar i sin tur ett klimat i hela stan där vi tjejer verkligen måste fråga oss, kan vi röra oss fritt som människor eller kommer vi att behandlas som sex-automater så fort vi tar en öl på stan? Jag tycker att klubben innebär ett otroligt bakslag för alla oss kvinnor och unga tjejer i Kiruna och att vi måste få bort den. / Annika B

  2. Är inte för den här klubben, däremot håller jag inte med om det Annika B skriver att Kirunas tjejer kommer att behandlas som sex-automater, snacka om att dra för stora växlar av saker och ting, både mäns och kvinnors kroppar exploateras redan rätt friskt i smahället, tex alla busshållplatser med Dressmannreklam där det är en vältränad man i enbart kalsonger där man dessutom zoomat in på
    ”paketet”, detta skulle alltså innebära att män inte kan gå omkring på stan utan att behandlas som sexautomater? Nä det tror jag inte på och Kirunas kvinnor kan nog gå och ta en öl eller två även i fortsättningen utan problem som beskrivs ovan…
    Däremot finns andra saker som talar emot och en strippblubb behöver vi definitivt inte i Kiruna!

    • A.A. Det jag menar med mina drastiska formuleringar är att strippklubben, där kvinnor faktiskt erbjuds och framställs som kroppar utan personlighet som är till för att tillfredsställa andras begär, gör att alla vi kvinnor blir begränsade i vår rörelsefrihet på stan. Jag tänker som Sofia och kommer själv att känna mig väldigt obekväm att gå ut och dricka öl i samma kvarter som McDragans klubb. Och i Kiruna är det liksom det enda pubkvarteret vi har… Hela stan sabbas på det här viset. Jag håller med dig om att allas kroppar exploateras friskt i reklamen och jag tror att det är en av orsakerna till att folk inte tycker att en strippklubb är något märkvärdigt. Alla har redan blivit tillvanda. Men exploatering blir inte mindre dåligt för att vi är vana vid den. Tycker jag. / Annika B

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s