Gamla idéer och nya tider

Publicerat i NSD

I NSDs ledare fredagen den 18 oktober anklagar Olov Abrahamsson mig och Jari Söyrinki för att vårda gamla symboler och dekorerar sin text med hammaren och skäran.

Back Camera

Jag lämnade SKU för 12 år sedan när jag var 16 år gammal, därför att kommunismen stod för toppstyre, likriktning och utrensning av oliktänkande. Oliktänkande blev jag därför att jag insåg att kommunisterna inte har några svar på samhällssituationen utan fortsätter sträva efter den totalförstatligade ekonomi som misslyckades i Sovjetunionen.

Men jag är heller inte socialdemokrat, för de funkar idag på samma sätt som ett kommunistparti. Det bevisas inte minst av den socialdemokratiska apparatens stämplingar och förföljelser av kritiska arbetare. Socialdemokratin har inte heller kommit med bättre politiska svar än det statliga ägandet och de tynande skattefinansierade omfördelningssystemen. Utöver det så kör de med en lightversion av Alliansens politik.

Abrahamsson lever kvar i en svunnen tid och försöker sätta in motsättningarna i de politiska fållor som gällde innan 1989. Men för oss som växt upp efter murens fall, och som tänkt till om erfarenheterna av både kommunismens och det svenska folkhemmets fall, så är det uppenbart att dessa gamla riktningar inte har något kvar att erbjuda. Som jag ser det är varken hammaren och skäran eller sosserosen värda att vårda.

Knegarkampanjen har inte alla svaren och är inte ett parti med ett partiprogram. Det är en samlingspunkt för både politiskt nyvakna knegare och politiska flyktingar från de gamla arbetarpartierna, som vill arbeta för ett alternativ till den borgerliga politiken och för en upprustad arbetarrörelse. I facket verkar vi för politisk frihet och partipolitiskt oberoende – till skillnad från Abrahamsson som vill ha in partival även i facket.

Det är min syn på saken. Jag har rekommenderat Knegarkampanjens deltagare och anhängare att noga diskutera igenom den nya situationen och därefter ge sitt eget svar.

Tommy Hjertberg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s