Ett spöke bakom varje missnöjesyttring?

Knegarkampanjen startade inför valet 2010 som en oberoende röst för arbetare. Vi tog tidigt ställning mot den borgerliga alliansen och de framväxande sverigedemokraterna. Vi krävde att LKAB:s vinster skulle betala för en social upprustning av Malmfälten.

Vi var först ut med en konsekvent linje mot LKAB – som har blivit ett politiskt verktyg i händerna på statsminister Reinfeldt. Gruvbolaget används för att finanseriera borgarnas skattesänkningar och andra reformer. Nu håller man som bäst på att tömma LKAB:s kassa genom enorma utdelningar, och de pengarna lär vara med och betala moderaternas valfläsk till 2014.

Priset betalas av kirunaborna som fått uppleva en försämrad sjukvård, bostadslöshet, en stadsomvandling som sker ovan huvudet på de flesta och hotar kulturvärden, grönområden och föreningsliv. De senaste åren har många reagerat starkt på detta.

Protesterna har gått i vågor. Först mot landstingets nedmontering av sjukvården som samlade de största demonstrationerna i Malmfälten sedan Gruvstrejken 1969. Sedan genom initiativet Situation Kiruna där föreningar under ledning av gruvfacken gick samman för att sätta press i stadsomvandlingen. Båda dessa satsningar var välmenade men lyckades inte etablera motmakter med styrkan att ändra villkoren i politiken.

Arbetarpartierna – socialdemokraterna och vänsterpartiet – deltog inte i någon av dessa proteströrelser. Istället parkerade man sig på kommunstyrelsens kontor och förhandlade bakom våra ryggar med regering, landsting och LKAB:s bolagsledning. Vad blev resultatet av det?

 • Ett civilrättsligt avtal om så kallade ”gruvstadsparker” där man överlät mark åt LKAB mer eller mindre gratis
 • Ett nytt stadshus – samtidigt som folk fortfarande saknar lägenheter att bo i
 • En luddig vision om Kirunas nya sjukhus 2025

Det måste sägas rakt ut att socialdemokraterna har assisterat LKAB:s och regeringens sociala nedrustning av Kiruna, och vänsterpartiet har gjort sitt bästa för hjälpa dem. Knegarkampanjen har tvärtom deltagit och drivit på i varje etapp av proteströrelsen. Därför kan vi med stolthet säga att vi är den enda arbetaroppositionen i Kiruna. Men det betyder inte att vi ensamma har skapat dessa rörelser, som tvingat fram vissa eftergifter från makthavarna.

Det verkar däremot ledande socialdemokrater tro. Bakom varje missnöje ser de ”knegarspöket”. Oron gränsar till panik när deras egna medlemmar sympatiserar eller samarbetar med oss. Den föregående veckan har detta resonemang drivits så långt att man kan säga så här: att ta ställning mot LKAB:s maktmissbruk är detsamma som att vara ”knegare”. Det är vad Gruvtolvans ordförande och socialdemokraten Jan Thelin egentligen säger i Nordnytt tisdag 17 september.

Det är smickrande – men förstås löjligt. Många kirunabor vill ta striden mot maktmissbruket som regeringen bedriver via LKAB. Knegarkampanjen kommer att fortsätta kämpa för att Kiruna ska bli ett växande samhälle med en modern politisk modell för arbetarstyre, medan socialdemokraterna och vänsterpartiet kommer att fortsätta backa upp makthavarna och mörka deras ansvar.

Knegarkampanjen är arbetaroppositionen i Kiruna och behöver fler aktivister. Det vi kan erbjuda är hårt arbete och en solidarisk anda. Tveka inte att ta kontakt med oss om du delar våra mål och är redo att kavla upp ärmarna.

2 tankar om “Ett spöke bakom varje missnöjesyttring?

 1. Sossarna vill tillbaka till den tid då ingen kunde bli vald till något fackligt uppdrag utan att ha vara medlem i ”Partiet”. Men den tiden är väl förhoppningsvis förbi.

 2. Det är tråkigt att läsa att Janne Thelin också sällat sig till skaran som fallit på knä för LKAB styrda av Reinfeldt den s.k. Alliansen.
  Men det är väl partipiskan som vinit.
  Drar mig till minnes diskussionen när en gång staten tog över LKAB. staten sades ta ett större ansvar för medborgarna, pengar avsattes i en fond son skulle finas är den dag då, som man fruktade, malmen sinade eller vinsterna vek. Pengarna skulle möjliggöra en omställning till ett annat näringsliv, allt för att Malmfältskommunerna även fortsättningsvis skulle kunna överleva och kanske blomstra upp igen. Nåväl, de pengarna tog dåvarande finansministern socialdemokraten Sträng och stoppade in i Norrlandsfonden som…Ja dom pengarna bara försvann,
  Så länge de pengar som nu sägs avsättas för ”Kiruna- flytten” inte finns på kommunens konto så…
  Vem tror att de pengarna kommer att finnas?
  De kommer att gå rakt in i statskassan och kanske finansiera ytterligare skattesänkningar för de mest välbeställda eller täcka nåt annat ”behjärtansvärt” syfte
  Bra att det finns några som bromsar emot.
  Alla ni knegare i Kiruna. Bara ni alla tillsammans kan rädda stan
  Stå på er Börje i Götet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s