Knegarkampanjen anmäler Nordnytt

SVT som finansieras av TV-licensen och ägs av svenska staten har regler för att det som sänds måste vara sakligt och opartiskt. Myndigheten för Radio och TV övervakar att reglerna följs. Nedanstående har idag 18 september skickats in till dem.

17 september klockan 19.10 och 21.45 sände SVT Nordnytt ett inslag som påannonseras med orden ”Knegarkampanjen försöker ta över makten i den klassiska fackföreningen Gruvtolvan i Kiruna via krav på nytt årsmöte. Och det enligt fackordföranden Jan Thelin (…).”

Detta påstående, som är spekulativt och osakligt får stå oemotsagt i hela inslaget.

Enligt redaktör Kent Lidman på Nordnytt har Knegarkampanjen beretts utrymme att bemöta påståendet eftersom man ringt upp Gruvtolvans sekreterare Tommy Hjertberg, tillika medlem i Knegarkampanjen, som har avböjt.

Saken är den att Tommy Hjertberg vid nämnda samtal inte fick några frågor om vad Knegarkampanjen har för inställning till den pågående konflikten i Gruvtolvan och inte heller konfronterats med påståendet från Jan Thelin.

Frågorna har istället handlat om det krav som två avgående gruppstyrelser riktat till klubbstyrelsen om ett nytt årsmöte och den namninsamling som pågår, vilket bekräftas av redaktör Kent Lidman. Tommy Hjertberg har då avböjt att kommentera eftersom det finns ett klubbstyrelsebeslut om att de förtroendevalda inte ska uttala sig i media just nu.

Knegarkampanjen har på vår hemsida kontaktuppgifter till en talesperson som är undertecknad Annika Blomberg. Jag fick inget telefonsamtal från Nordnytt den 17 september.

Till saken hör att Nordnytt inte följt upp Jan Thelins påstående på något annat sätt, t ex i form av en granskning av vilka andra politiska organisationer som klubbstyrelseledamöterna i Gruvtolvan tillhör och vilken inställning de har till den pågående konflikten, begäran om nytt årsmöte och namninsamling. Det är enbart de spekulativa påståendena om Knegarkampanjens medlemmar som getts okritiskt spridning.

Inslaget torde bryta mot kravet på opartiskhet i regelverket för SVT då
-spekulativa påståenden fått stå oemotsagda
-uppföljande granskning av flera politiska organisationer där klubbstyrelseledamöter är medlemmar, inte har genomförts

Annika Blomberg, talesperson för Knegarkampanjen
tel 070 7913955

En tanke på “Knegarkampanjen anmäler Nordnytt

  1. Pingback: Självständig arbetarpress nödvändig! | Knegarkampanjen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s