Ska(m)löst, Reinfeldt!

Med sina 1,8 miljoner i årsinkomst anser sig statsminister Reinfeldt tydligen för lågt avlönad. Hur förklarar han annars att han inte – som hans världsidol i politiskt artisteri, Barack Obama – skänker  tillbaka 5 procent av sin jetsetlön till den magra statsbudgeten?

Reinfeldt är bara statsledare för ett land med mindre än 2% av USA:s invånare (exklusive papperslösa invandrare), med 2,6% av USA:s ekonomiska omsättning och en offentlig sektor under sin taktpinne som är 1,7% av USA:s. Ändå anser han själv, uppenbarligen, att hans uppdragsgivare i moderata Högerpartiet och deras bolagsfans ska garantera honom 10 gånger högre inkomst än genomsnittliga LO-medlemmar och att han är så skitviktig att han ska ligga snäppet under idolen Obama. Hade Reinfeldt ansett något annat, skulle han pröjsat tillbaka betydande andelar till skattekassan. Svenska Dagbladet har räknat ut skillnaden efter debet och kredit som blir 700 000 kr/år mer till Obama än till Reinfeldt!

De har visserligen båda två även andra inkomstkällor. Obama har innehav och ägor i mångmiljonersklassen, men sett till inkomster, så taxerar Reinfeldt 160 000 kr/år ytterligare, utöver statsministermutan. Obama kan räkna intäkter för skrivna böcker men Reinfeldts tilläggsinkomster vet ingen varifrån de kommer. Medan Obama donerar till välgörenhet i storleksordningen 1 miljon eller mer från sina många arvoden, har Reinfeldt ansträngt sig till det yttersta för att t o m driva ned sitt fastighetsvärde till 3 400 kronor för 2012.

Nu är förstås Obama god för många miljoner mer än Reinfeldt, inte minst genom aktieinnehav. Men den lilla gnutta skam som han har svårt att hålla innanför västen beror på att han som USA:s statschef hänvisas till en väljarbas vars genomsnittsinkomst (för de som verkligen har jobb) ligger på ca 177 000 kronor/år. Han skär därför ned delar av sina privatinkomst, åtminstone som en gest.

president

Men i Alliansregeringens Sverige där väljarkåren antas vara en avbild av statsledaren själv, med ca 300 000/år, sjunker underlaget ihop alltmer längs en sluttande inkomstkurva i den fortsatta ”euro-krisen”.  LO-medlemmarna vet redan idag att deras arbetsinsats är värd 1/10 av Sveriges statsledande rorsman. Reinfeldt är en girigbuk och helt skamlös, till skillnad från idolen sin.

Teddy Nordström

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s